
Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού National Physical Laboratory (NPL) τα υποθαλάσσια καλώδια που εξυπηρετούν την τηλεφωνική και ιντερνετική διασύνδεση μεταξύ των ηπείρων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ένα τεράστιο δίκτυο υποθαλάσσιων επιστημονικών αισθητήρων.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το BBC, οι επιστήμονες δοκίμασαν την τεχνική σε καλώδιο σύνδεσης οπτικών ινών μεταξύ Βρετανίας και Καναδά, ενώ η σχετική επιστημονική έρευνα έχει δημοσιευθεί και στο περιοδικό Science.
Το σκεπτικό
Το σκεπτικό των επιστημόνων του NPL είναι ότι παγκοσμίως υπάρχουν 430 υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, τα οποία καλύπτουν μία έκταση άνω του 1,3 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Οι κραδασμοί, οι αλλαγές πίεσης και θερμοκρασίας επηρεάζουν, σε πολύ μικρή ποσότητα, τα σήματα που ταξιδεύουν με την ταχύτητα του φωτός καθώς ταξιδεύουν μέσα από το καλώδιο, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ανιχνεύσουν εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα, αναφέρει στο BBC ο καθηγητής Τζουσέπε Μάρα του NPL.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό μπόρεσαν να εντοπίσουν έγκαιρα την εκδήλωση σεισμών και «ωκεάνιων σημάτων», όπως μεγάλα κύματα και ρεύματα, χρησιμοποιώντας την μήκους 5.860 χιλιομέτρων σύνδεση οπτικής ίνας EXA Infrastructure μεταξύ του Σάουθπορτ στην Αγγλία και του Χάλιφαξ στον Καναδά.
Η προοπτική
Για να το πετύχουν αυτό οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μεμονωμένα ανοίγματα καλωδίων σαν ξεχωριστούς αισθητήρες μεταξύ των repeaters – δηλαδή των συσκευών που βοηθούν στην ενίσχυση του σήματος.
«Εάν εφαρμόσουμε αυτή την τεχνική σε έναν μεγάλο αριθμό υποθαλάσσιων καλωδίων», λέει ο καθ. Μάρα, «θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε την υπάρχουσα υποθαλάσσια υποδομή σε ένα γιγαντιαίο δίκτυο αισθητήρων για σεισμούς, ωκεάνια ρεύματα και πολλά ακόμη πράγματα».
Οι συνεργάτες
«Η επέκταση του σεισμικού δικτύου από την ξηρά στον πυθμένα των ωκεανών θα βελτιώσει τις γνώσεις μας για την εσωτερική δομή της Γης και τη δυναμική συμπεριφορά της», καταλήγει.
Στην έρευνα του NPL συνεργάστηκαν επίσης η Google, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η Βρετανική Εταιρεία Γεωλογικών Ερευνών και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογικών Ερευνών (Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica) της Ιταλίας.


Latest News

Τίτλοι τέλους για τις ηλεκτρονικές αγορές μέσω TikTok στην Ευρώπη
Το λανσάρισμα στη Βρετανία είχε τόσο κακό χειρισμό που περίπου το μισό προσωπικό αποχώρησε

Διεθνής συνεργασία του «Δημόκριτου» με το ΙΕΕΕ για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με στόχο την πιστοποίηση και την προώθηση της ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Epsilonet: Ολοκλήρωσε το Microsoft Dynamics 365 για την Clarke Energy Hellas
H Clarke Energy Hellas Α.Ε., μέλος της KOHLER, είναι μία πολυβραβευμένη πολυεθνική επιχείρηση, η οποία ειδικεύεται στο σχεδιασμό, εγκατάσταση και συντήρηση λύσεων παραγωγής ενέργειας

Το YouTube, τα σχόλια και οι απάτες με υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων
Οι απατεώνες επιλέγουν επίκαιρα βίντεο στο YouTube και αφήνουν σχόλια που προωθούν ένα ψεύτικο «κενό» στην αγορά κρυπτονομισμάτων

«Πράσινο φως» για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό μέσω ΕΣΠΑ
Στα 913 εκατ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός

Σε κινητά τηλέφωνα βρίσκεται πλέον 1 στις 4 κάρτες
Η μετάβαση σε μία κοινωνία χωρίς μετρητά ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια από σήμερα

15 χρόνια iPhone που άλλαξαν τη ζωή μας
Στις 29 Ιουνίου 2007, το πρώτο iPhone βγήκε στην αγορά. Οι αναβαθμίσεις και βελτιώσεις των iPhοne την τελευταία μιάμιση δεκαετία – μεταξύ των οποίων οι πιο ευκρινείς κάμερες και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας- κατέστησαν δύσκολο το να μην ασχολούμαστε με αυτόν τον διάσημο «υπολογιστή τσέπης».

Τι είναι το σύστημα Halo που σώζει ζωές στη Formula 1
Πρόκειται για το σύστημα των υπερ – αυτοκινήτων της Formula 1, το οποίο έχει σώσει πολλές ζωές πιλότων κατά τη διάρκεια ατυχημάτων

Στον «αέρα» τα δεδομένα 1 δισ. Κινέζων μετά από κυβερνοεπίθεση
Χάκερ υποστηρίζει ότι έκλεψε αστυνομικά ηλεκτρονικά αρχεία περίπου ενός δισεκατομμυρίου Κινέζων πολιτών, με το δείγμα των δεδομένων να περιλαμβάνει αστυνομικές αναφορές από το 1995

NASA και Κίνα ερίζουν για τη... σελήνη
Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες για προσπάθεια στρατιωτικοποίησης