Για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 3% (ενώ η εκτίμηση ήταν για 2,8% το Μάρτιο), για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 2,3% (ενώ η εκτίμηση ήταν για 0,9% το Μάρτιο), για το τρίτο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 2,3% (ενώ η εκτίμηση ήταν για -0,2% το Μάρτιο) και για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 κάνουν λόγο για ρυθμό μεγέθυνσης της τάξης του 3,7% (ενώ η εκτίμηση ήταν για 1% το Μάρτιο).

Αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη για το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ αναμένεται να είναι της τάξης του 5% (από 4,8% το Μάρτιο) και 3,1%, 1,3% και 1,7% για τα επόμενα τρίμηνα του 2022 αντίστοιχα (από 2%, -1,1% και -1,5% αντίστοιχα το Μάρτιο).

Ο ρυθμός πληθωρισμού επίσης αναμένεται χαμηλότερος με βάση τις νέες εκτιμήσεις του Απριλίου σε σχέση με αυτές του Μαρτίου. Στην Ελλάδα, για το 2022 ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να είναι 7,4%, 6,9%, 5,5% και 3% αντίστοιχα ανά τρίμηνο (από 7,7%, 7,2%, 5,7% και 4,8% αντίστοιχα το Μάρτιο). Στην Ευρωζώνη, για το 2022 ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να είναι 6,1%, 7%, 6,2% και 4,8% αντίστοιχα ανά τρίμηνο (από 5,8%, 7,5%, 7,6% και 6,6% αντίστοιχα το Μάρτιο).

Βελτίωση παρατηρείται και για τις τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα αλλά κυρίως στην Ευρωζώνη, με την κορύφωση να φαίνεται στο δεύτερο τρίμηνο του 202 για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη. Έκτοτε θα πρέπει να αναμένεται πτώση του επιπέδου των τιμών στην ενέργεια η οποία θα πρέπει να αναμένεται αρκετά γρηγορότερη για την ελληνική οικονομία.

Όσον αφορά ειδικότερα στις τιμές του αερίου και του πετρελαίου, η επιδείνωση των τιμών του αερίου αναμένεται να είναι χαμηλότερη από αυτήν που αναμενόταν στις εκτιμήσεις που έγιναν ένα μήνα νωρίτερα. Όσον αφορά στις τιμές του πετρελαίου οι εκτιμήσεις αφορούν σε εξέλιξη αντίστοιχη με αυτήν που αναμενόταν στις εκτιμήσεις του Μαρτίου.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 54,8 μονάδες τoν Απρίλιο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 54,6 μονάδες του Μαρτίου, υποδεικνύοντας μία μικρή βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Ο αντίστοιχος δείκτης για την Ευρωζώνη έπεσε στις 55,5 μονάδες από τις 56,5 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας (πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα επιδείνωσης του δείκτη).

Τέλος, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος σημείωσε σημαντική πτώση στην περίπτωση της Ελλάδας κατά το μήνα Απρίλιο, καθώς έπεσε στις 105 μονάδες σε σχέση με τις 112,1 μονάδες στις οποίες βρισκόταν το Μάρτιο.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Ευρωζώνης η πτώση ήταν αρκετά πιο μικρή με το δείκτη να φτάνει επίσης στις 105 μονάδες τον Απρίλιο σε σχέση με τις 106,7 μονάδες που είχε το Μάρτιο.

Σενάρια και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία έως το 2025.

Στον Πίνακα 2 παραθέτουμε και τις εκτιμήσεις για ένα δυσμενές σενάριο στο οποίο ο πληθωρισμός πλέον προσεγγίζει για το 2022 το 8,5%.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις

Πηγές:

Δείκτης Ανάκαμψης: Υπολογισμοί του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Our World in Data.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ, Πληθωρισμός, Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας, Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Oxford Economics – Global Economic Model.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: HIS Markit.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώσεις:

Δείκτης Ανάκαμψης: Αποτελείται από πέντε επιμέρους δείκτες ο καθένας από τους οποίους από επιμέρους μεταβλητές με βάση της εξής μεθοδολογία.

Ημερήσιοι θάνατοι από covid-19: Πρόκειται για το μέσο όρο των ημερήσιων θανάτων από covid-19 σε εβδομαδιαία βάση.

Ρυθμός μεγέθυνσης ΑΕΠ: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Πληθωρισμός: Πρόκειται για τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του γενικού επιπέδου τιμών.

Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Ενέργειας: Πρόκειται για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ή αλλιώς τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του επιπέδου τιμών προϊόντων ενέργειας.

Τιμές ενέργειας: Πετρέλαιο, Αέριο: Πρόκειται για δείκτες που παρουσιάζουν την τιμή του πετρελαίου και του αερίου με έτος βάσης το 2015, το οποίο λαμβάνει την τιμή 100.

Δείκτης PMI στη μεταποίηση: Πρόκειται για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών στον κλάδο της μεταποίησης που καταγράφει τόσο τα επίπεδα παραγωγής, όσο και τις προσδοκίες για την εξέλιξή της στο άμεσο μέλλον (περίπου 6 μήνες προβλεπτική ικανότητα). Τιμές άνω του 50 σημαίνουν ότι η τιμή είναι καλύτερη σε σχέση με του προηγούμενου μήνα και σηματοδοτεί καλές προοπτικές για τους επόμενους 6 περίπου μήνες.

Δείκτης οικονομικού κλίματος: Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) είναι ένας σύνθετος δείκτης που στόχο έχει να παρακολουθεί τη μεταβολή του ΑΕΠ είναι ένας σταθμισμένος μέσος όρος απαντήσεων σε επιλεγμένες ερωτήσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και σε καταναλωτές και σκοπό έχουν να προσδιορίσουν το οικονομικό κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia