
Η Ουκρανία έχει ένα εγγενές όπλο ενάντια στην καταστροφή που προκαλείται από τις συγκρούσεις. Με 55 γιγαβάτ (GW) εγκατεστημένης ισχύος, η κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα μπορεί σήμερα να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όση χρειάζεται. Αυτό αποτελεί μια ευκαιρία τόσο για το Κίεβο όσο και για την ενεργοβόρα Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φοβούμενη ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο, η Ουκρανία εργάζεται από το 2017 για να απεγκλωβιστεί από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν επιτάχυνε αναπάντεχα αυτή τη μετάβαση. Στις 16 Μαρτίου η Ουκρανία συγχρονίστηκε πλήρως με το ενεργειακό δίκτυο της ΕΕ.
Αυτό δημιουργεί μια ελκυστική ανισορροπία. Η ενεργειακή ζήτηση της Ουκρανίας έχει μειωθεί στο μισό μετά τη σύγκρουση και είναι απίθανο να επιστρέψει σε πλήρη δυναμικότητα ακόμη και με κατάπαυση του πυρός. Η ευκαιρία είναι για τη χώρα να εξάγει πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια στους γείτονές της στην ΕΕ και να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να επιταχύνει την δαπανηρή ανασυγκρότησή της. Η εξαγωγή 1 GW ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να αποφέρει στην Ουκρανία 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, λένε οι έμποροι ενέργειας.
Η ΕΕ, εν τω μεταξύ, μπορεί να ενδιαφέρεται για την εισαγωγή ενέργειας που παράγεται χωρίς χρήση άνθρακα από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας, η οποία μπορεί να παράγει περίπου 14 GW όταν λειτουργεί σε πλήρη απόδοση. Χώρες όπως οι δημοκρατίες της Βαλτικής εξακολουθούν να είναι συνδεδεμένες με το ρωσικό δίκτυο, επομένως χρειάζονται εναλλακτική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για να κόψουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα. Η ΕΕ επιδιώκει επίσης απεγνωσμένα να αποκοπεί από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Το πρόβλημα είναι τα ηλεκτροφόρα καλώδια που συνδέουν την Ουκρανία με χώρες όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία. Αυτή τη στιγμή, είναι λίγα. Η διασυνοριακή εξαγωγική ικανότητα της Ουκρανίας φτάνει την ασήμαντη χωρητικότητα των 700 μεγαβάτ (MW). Και η χώρα εξάγει μόνο περίπου 200 MW στην Πολωνία, δήλωσε στο Breakingviews ο Πέτρο Κότιν, διευθύνων σύμβουλος της ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.
Αυτό μπορεί να διορθωθεί με επενδύσεις. Η επανενεργοποίηση μιας γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας σοβιετικής εποχής μέσω Πολωνίας θα κόστιζε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια, λέει ο Κότιν. Η κατασκευή νέων γραμμών από την αρχή απαιτεί 500 εκατομμύρια δολάρια ανά γραμμή. Η Ουκρανία σαφώς δεν έχει τα χρήματα. Γείτονες όπως η Πολωνία είναι επιφυλακτικοί και οι ιδιώτες επενδυτές αρνούνται την ιδέα να τολμήσουν σε περιοχή συγκρούσεων. Αυτό αφήνει σαν λύση την χρηματοδότηση από συλλογικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το να βοηθηθεί η Ουκρανία ώστε να ενισχύσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας θα στηρίξει την οικονομία της και θα ανακουφίσει τον ενεργειακό πονοκέφαλο της Ευρώπης.
REUTERS BREAKINGVIEWS


Latest News

15 χρόνια iPhone που άλλαξαν τη ζωή μας
Στις 29 Ιουνίου 2007, το πρώτο iPhone βγήκε στην αγορά. Οι αναβαθμίσεις και βελτιώσεις των iPhοne την τελευταία μιάμιση δεκαετία – μεταξύ των οποίων οι πιο ευκρινείς κάμερες και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας- κατέστησαν δύσκολο το να μην ασχολούμαστε με αυτόν τον διάσημο «υπολογιστή τσέπης».

Πώς θα κερδηθεί ο πόλεμος της Ουκρανίας σε βάθος χρόνου - Όλα τα σενάρια
Η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της έχουν τους άνδρες, τα χρήματα και τα υλικά για να νικήσουν τον κ. Πούτιν. Έχουν, όμως, όλοι τη θέληση; Τι θα ακολουθήσει στο μέλλον;

Μας κάνει δυστυχισμένους η επιτυχία; Νέα έρευνα ανατρέπει τον Φρόιντ
Υπάρχει σχέση μεταξύ επιτυχίας και δυστυχίας;

Πώς η καταπολέμηση του πληθωρισμού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την Ευρωζώνη
Το να βασίζεται κανείς μόνο στην ΕΚΤ για να σώσει τη νομισματική ένωση είναι επικίνδυνο

Το Τέξας γίνεται η νέα Κίνα της Tesla
Τι κοινό έχουν το Πεκίνο και το Ώστιν

Τι σημαίνει η απόφαση για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ
Σε μια ακόμη πιο διχασμένη Αμερική, η μάχη για τις αμβλώσεις συνεχίζεται

Η νέα εποχή της «παγκόσμιας αταξίας» και οι κίνδυνοι για το παγκόσμιο εμπόριο
Αυτή η νέα παγκόσμια εποχή δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις. Είναι πιθανό - ίσως ακόμη και σίγουρο- ότι το παγκόσμιο σύστημα θα καταρρεύσει

Η αναρχία πιθανότερη απειλή για τη Δύση από την τυραννία
Συνηθίζεται να λέμε ότι το χάος προκαλείται από τη δημόσια κατακραυγή για έναν Καίσαρα ή για ένα Ναπολέοντα: για την εκτροπή από τις δημοκρατικές αξίες. Ωστόσο δεν υπάρχει κάτι που να δείχνει ότι το ένα προκαλεί το άλλο

Ποιος μπορεί να είναι ο πραγματικός νικητής στους ενεργειακούς πολέμους
Η Ρωσία μπορεί να στριμώξει τη Δύση βραχυπρόθεσμα, αλλά χάνει τη θέση της ως ενεργειακή υπερδύναμη

Αντιμετωπίζοντας την έκτακτη ενεργειακή ανάγκη χωρίς να καταστρέψουμε το περιβάλλον
Ακόμη και όταν πολεμούν οι κυβερνήσεις, πρέπει να αντιμετωπίζουν τη σύγκρουση μεταξύ της ασφαλούς προσφοράς και ενός ασφαλούς κλίματος