Τα όσα συμβαίνουν αυτή την περίοδο με την απόπειρα του ΝΑΤΟ να εντάξει στη συμμαχία τη Φινλανδία και τη Σουηδία αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι στο πολύπλοκο διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, υπάρχουν δεδομένα αλλά υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες. Και δεν είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια αυτού του παράλογου πολέμου στην Ουκρανία που η διεθνής κοινότητα στρέφει το βλέμμα, πέραν των δύο μονομάχων στο πεδίο της μάχης, σε έναν τρίτο παράγοντα. Πρόκειται για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αναδεικνύεται ως ο πιο σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκακιέρα, μετά φυσικά τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και τη δυτική συμμαχία που μετέχει, χωρίς να έχει ρίξει ούτε μια σφαίρα.
Είναι αποκαλυπτικός ο τρόπος που λειτουργεί. Μετέχει και δεν μετέχει στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Κρατάει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Μόσχα, αλλά παράλληλα είναι και στη «γραμμή» της Δύσης για τον εξοπλισμό των Ουκρανών, παρέχοντας μάλιστα σειρά προηγμένων όπλων, όπως τα drones που έχουν επιφέρει ήδη σημαντική ζημιά στον ρωσικό στρατό.
Ταυτόχρονα, προσπαθεί να διαμεσολαβήσει ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς προκειμένου να επιτευχθεί ενός είδους διαπραγμάτευση, αν και είναι προφανές ότι το κάνει για να αναδειχθεί ο ρόλος της ως σοβαρής περιφερειακής δύναμης, η οποία έχει την ισχύ, τη φερεγγυότητα και το διπλωματικό κύρος να φέρει στο ίδιο τραπέζι δυο ορκισμένους εχθρούς.
Κι όταν φτάνει η ώρα που η δυτική συμμαχία προστρέχει στις «καλές» της υπηρεσίες για βοήθεια προκειμένου να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της σε σχέση με τη γενικότερη αρχιτεκτονική της περιοχής, τότε βάζει τα καλά της, παίρνει το ανάλογο ύφος και πειθαναγκάζει τους ηγέτες της να πέσουν στα γόνατα.
Αληθινά, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη περίοδος για την Τουρκία και τον ηγέτη της, τον κ. Ερντογάν, να αποδείξει αυτό που πραγματικά είναι: ένας σκληρός παίκτης, που ξέρει να χρησιμοποιεί τις ευκαιρίες, να τις αρπάζει, για την ακρίβεια, και να πετυχαίνεις τους στόχους του. Δέκα (!) όρους έχει θέσει η Τουρκία προκειμένου να άρει το βέτο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ανασύρει αιτήματα που μπορεί να μετρούν χρόνια πίσω τους, τα τοποθετεί σε καινούργια συσκευασία και τα παρουσιάζει πακέτο στους συνομιλητές της απαιτώντας εδώ και τώρα την ικανοποίησή τους.
Δεν υποκύπτει σε κανενός είδους πίεση, παίζει στα δάχτυλα την τέχνη του εκβιασμού και δείχνει να μην ιδρώνει το αφτί της από εκκλήσεις, απειλές ή και ολοφάνερες προτάσεις για παζάρια. Βέβαια για πολλούς Δυτικούς η σχεδόν εμμονική άρνηση του κ. Ερντογάν να άρει το βέτο της Τουρκίας μπορεί να είναι ως και… καλοδεχούμενη: φαντάζει λύση απέναντι στον φόβο μιας εκτός ορίων κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία… Προσωπικά πάντως θεωρώ μνημείο την πιο πρόσφατη δήλωσή του για το βέτο στην ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία. Εφτασε στο σημείο να επιτεθεί έμμεσα ως και στον… Μπουλέντ Ετσεβίτ διότι πριν από περίπου 40 χρόνια δεν έθεσε βέτο στην επανάκαμψη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο!!
Δεν θα κάνει, είπε, το ίδιο λάθος. Λογικό. Αυτό που για τη Δύση σήμερα φαντάζει ως ματ στην παρτίδα σκάκι με τη Ρωσία, για τον ίδιο δεν είναι παρά η χρυσή ευκαιρία να λύσει μερικά «προβληματάκια» στο εσωτερικό της Τουρκίας με τους Κούρδους και στο εξωτερικό με τους γείτονές του, όπως η Ελλάδα, η Συρία, το Ιράκ ή ακόμη και η Αίγυπτος. Το ερώτημα είναι πλέον αν – και πότε – η δυτική συμμαχία θα υποκύψει…
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.