Στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν τα μετρητά στα χαρτοφυλάκια των επαγγελματιών της αγοράς, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα (Global Fund Manager Survey) της Bank of America, στην οποία συμμετείχαν 331 fund managers με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 986 δισ. δολαρίων, καθώς οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη υποχωρούν, ενώ οι φόβοι για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και στασιμοπληθωρισμό αυξάνονται.

Το 31% των διαχειριστών θεωρεί ως το μεγαλύτερο ρίσκο για τις αγορές σε αυτήν τη φάση τις πιθανές επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες, το 27% το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης, το 18% τον πληθωρισμό και το 10% τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων διατηρούν «αυξημένες θέσεις» σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς, στη ρευστότητα, στην υγειονομική περίθαλψη, στα εμπορεύματα και στην ενέργεια, ενώ «μειωμένες θέσεις» διατηρούν πρώτιστα στα ομόλογα, στις μετοχές της ευρωζώνης και στις αναδυόμενες αγορές. Συνολικά, οι θέσεις σε μετοχές είναι οι χαμηλότερες από τον Μάιο του 2020, καθώς η αισιοδοξία για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε χαμηλό όλων των εποχών, οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό είναι οι μεγαλύτεροι από τον Αύγουστο του 2008.

Αγορά

Ακολουθώντας την ανοδική αντίδραση των διεθνών αγορών που για τους αναλυτές ήταν απόρροια και των συνθηκών υπερπώλησης που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όταν και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI προσέγγισε τα επίπεδα του bear market (πτώση 20%), το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με κέρδη 0,98%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 90,75 εκατ. ευρώ. Η αγορά βρήκε στήριξη στις μετοχές των Quest (+6,24%), Titan (+4,17%) και Alpha Bank (+3,24%), αλλά και στην άνοδο άνω του 2% των Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Εθνικής και Μυτιληναίος και άνω του 1% των Motor Oil, Eurobank, ElvalHalcor, Βιοχάλκο και Coca-Cola HBC. Από την άλλη πλευρά οι πιέσεις στην Attica Bank (-22,47%) συνεχίστηκαν, όπως και στον ΟΤΕ (-2,19%), καθώς η αύξηση στο 50% του ποσοστού της Deutsche Telekom επανέφερε μετοχικά σενάρια στην αγορά, τα οποία όμως, σύμφωνα με ορισμένες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες, δεν θεωρούνται πιθανά.

Ισολογισμοί

Οι πρώτες ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου του 2022 των εισηγμένων αντανακλούν την πίεση των περιθωρίων κερδοφορίας από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, αναφέρουν αναλυτές της Beta ΑΧΕΠΕΥ. Σύμφωνα με τη Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς του Ομίλου ΕΧΑΕ, το 2021 (οι 116 εταιρείες) σημείωσαν συνολικό κύκλο εργασιών 69 δισ. €, αυξημένο κατά 30,5% σε σχέση με το 2020 και κατά 6,5% σε σχέση με τη χρήση 2019, σε μέγιστες τιμές μετά τη «μνημονιακή» περίοδο. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) βρίσκεται σε συνεχή άνοδο και βελτίωση, φθάνοντας σε υψηλά 15ετίας στα 9,93 δισ. €, αυξημένη κατά 65,1% σε σχέση με τη χρήση 2020 και κατά 13,6% σε σχέση με το 2019, και συγκρίνεται μόνο με τις χρήσεις της «προμνημονιακής» περιόδου. Αύξηση 7,7% στα 33,4 δισ. € (έναντι 31,0 δισ. € το 2020) σημείωσε ο συνολικός δανεισμός λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος με τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά. Τα ταμειακά διαθέσιμα βρέθηκαν σε επίπεδο – ρεκόρ, στα 15,1 δισ. €, αυξημένα κατά 21,4% σε σχέση με το 2020 και κατά 36,3% σε σχέση με το 2019, οι λειτουργικές ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν στα 6,7 δισ. € (+9,5%), η καθαρή θέση και περιουσία των μετόχων διαμορφώθηκε στα 35 δισ. € (+16,1%), ενώ στο επίπεδο – ρεκόρ των 103 δισ. € βρέθηκε το συνολικό ενεργητικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές