Με κοινό παρανομαστή την στοχοποίηση τους από τη Δύση και τις αμερικανικές κυρώσεις Ρωσία και Ιράν έρχονται πιο κοντά με στόχο την ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.

«Θα ενισχύσουμε την συνεργασία μας στο εμπόριο, την οικονομία, τα logistics, τις επενδύσεις, τον χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα, παρά τις άνευ προηγουμένου πιέσεις που βιώνει η Ρωσία» σχολίασε ο Ρώσος αντιπρόεδρος Αλεξάντερ Νόβακ κατά την συνάντηση του με Ιρανούς επιχειρηματίες, σήμερα στην Τεχεράνη.

Ο Νόβακ, ο οποίος είναι επικεφαλής της διακρατικής επιτροπής Ρωσίας-Ιράν αλλά και υπεύθυνος ενεργειακών θεμάτων, βρίσκεται στην ιρανική πρωτεύουσα προκειμένου να διασφαλίσει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας κυρίως στο εμπορικό πεδίο.

Εκτίναξη του εμπορίου 

Ήδη μέσα στο 2021 το εμπόριο μεταξύ τους αυξήθηκε κατά 81% στα 3,3 δισ. δολάρια, όμως κατά τον πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, το επίπεδο αυτό είναι πολύ χαμηλό και ο στόχος είναι η εκτίναξη του στα 10 δισ. δολάρια ήδη μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Πραγματικά, κατά το πρώτο τρίμηνο οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 10%.

Ο στρατηγικής σημασίας για αμφότερες τις χώρες ενεργειακός κλάδος βαρύνεται από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, παρόλ’αυτά ο Ρώσος αντιπρόεδρος σχολίασε πως υπάρχουν περιθώρια για την δρομολόγηση νέων project.

Η Μόσχα φαίνεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής, τον λεγόμενο διάδρομο North-South Transport Corridor που θα ενώνει την Ρωσία και την Ινδία, καθώς η τελευταία δεν έχει προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας και έχει ήδη αυξήσεις τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων (από πετρέλαιο μέχρι σιτηρά). Σύμφωνα με τον κ. Νόβακ η συγκεκριμένη γραμμή θα σηματοδοτούσε την αύξηση του εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, οι δύο πλευρές συζήτησαν την επέκταση του πυρηνικού εργοστασίου της Μπουσέρ, που έχει κατασκευαστεί από τους Ρώσους. Οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει ήδη από το 2014 για την κατασκευή δύο ακόμη αντιδραστήρων με την επιλογή να προστεθούν έξι ακόμη σε επόμενο στάδιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας