
Πέντε ολόκληρες ώρες διήρκεσε η συνάντηση ανάμεσα στον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και τις αντιπροσωπείες των διπλωματών των δύο χωρών που εστάλησαν στην Τουρκία για να προσπαθήσουν να μεταπείσουν την Άγκυρα, η οποία αντιτίθεται στην ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.
Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας χωρίς να έχει αποσπάσει «συγκεκριμένα μέτρα» από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε ο Καλίν, που παράλληλα αποτελεί στενό συνεργάτη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Είπαμε ξεκάθαρα στους συνομιλητές μας ότι η διαδικασία (της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ) δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα και μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε στο τέλος των συζητήσεων.
Τα επόμενα βήματα
«Οι συνομιλητές μας έλαβαν γνώση και πλέον θα διαβιβάσουν (την έκθεσή τους) στις κυβερνήσεις τους. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες όταν θα λάβουμε τις απαντήσεις τους στα αιτήματά μας», δήλωσε ο Καλίν.
Η Τουρκία κατηγορεί τις σκανδιναβικές χώρες, ιδιαίτερα τη Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη κοινότητα Τούρκων εξόριστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Καταγγέλλει επίσης την παρουσία υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ύποπτο ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Τι ζητά η Τουρκία
Η Άγκυρα ζητά από τις δύο χώρες να «κάνουν συγκεκριμένα βήματα» όσον αφορά «την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων σε επίπεδο οργανωτικό, οικονομικό και μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε ο Καλίν.
Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση προσώπων που συνδέονται, κατά την άποψή της, με το PKK ή το κίνημα του Γκιουλέν.
Ο Καλίν δήλωσε επίσης «αισιόδοξος» σε σχέση με την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τη Στοκχόλμη στις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα, που υιοθετήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 μετά την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
«Δεν βιαζόμαστε»
«Παρατηρήσαμε μια θετική στάση» στο θέμα αυτό δήλωσε, κρίνοντας ότι «δεν ενδείκνυται να επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ συμμάχων».
«Δεν μας πιέζει ο χρόνος. Είναι απαράδεκτο για εμάς να βλέπουμε ορισμένες διαδικασίες να αγνοούνται και να βιαζόμαστε», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια