Επίδειξη του έργου FENIX πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Εμπορευματικό Σταθμό του Λιμένα Πειραιά, παρουσία του Υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου.
Σκοπός του έργου FENIX (A European Federated Network of Information exchange in Logistics) είναι η υλοποίηση του πρώτου ενοποιημένου, πανευρωπαϊκού ψηφιακού δικτύου πληροφόρησης και ανταλλαγής δεδομένων στις μεταφορές και τα logistics για την ενδυνάμωση των εμπλεκόμενων φορέων στην εκτέλεση συνεργατικού σχεδιασμού και παρακολούθησης σεναρίων υλοποίησης.
Το έργο
Το έργο FENIX διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος Connecting Europe Facility (CEF) με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο υλοποιείται υπό την καθοδήγηση της DG Move και του Digital Transport & Logistics Forum (DTLF). Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και το ΕΠΙΣΕΥ αποτελούν φορείς υλοποίησης εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ εκτελεί χρέη συντονιστή του ελληνικού πιλότου, εκ μέρους του Υπουργείου.
Η τεχνική συνάντηση-επίδειξη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για θέματα Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου και εκπροσώπους του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Η συμμετοχή του ελληνικού πιλότου στο έργο FENIX τελεί υπό το συντονισμό του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, καθώς αποτελεί πρωτοβουλία του φορέα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το ΕΠΙΣΕΥ, και τη συμμετοχή πληθώρας φορέων του ιδιωτικού τομέα (K+N, TREDIT, INLECOM, CLMS, PCT, PCDC, PEARL).
Τα οφέλη
Το έργο FENIX δημιουργεί τρία κύρια οφέλη για τον τομέα των μεταφορών και logistics στην Ελλάδα:
(1) Εφαρμόζει τις υποδείξεις και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτές διατυπώνονται από το Digital Transport & Logistics Forum (DTLF), για την υλοποιήση του πρώτου ενοποιημένου, πανευρωπαϊκού ψηφιακού δικτύου πληροφόρησης και ανταλλαγής δεδομένων στις μεταφορές και τα logistics,
(2) Αναπτύσσει ψηφιακές υπηρεσίες οι οποίες βελτιώνουν τη λειτουργία του τομέα των μεταφορών και logistics στην Ελλάδα αποφέροντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη (π.χ. σημαντική μείωση διενέργειας λειτουργιών, συμφόρτωση φορτίου, ορατότητα φορτίου, κυκλοφορική διαχείριση, κ.α.), και
(3) Αναπτύσσει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταφορών και Logistics με σκοπό να αποτελέσει πλατφόρμα αναφοράς για το σύνολο του ελληνικού οικοσυστήματος μεταφορών και logistics, ενισχύοντας τη δυναμική του τομέα στον σχεδιασμό και την παρακολούθηση λειτουργιών και βελτιώνοντας την τοποθέτηση των ελληνικών υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Πρωτοπόρος η Ελλάδα
Κατά την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος τόνισε:
«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συμμετέχει ως εταίρος στο έργο FENIX προκρίνοντας ενεργά την ψηφιοποίηση των διαδικασιών και τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, που ενισχύουν το ελληνικό οικοσύστημα μεταφορών και logistics. Αυτή η προσπάθεια, που εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εφοδιαστική, τοποθετεί την Ελλάδα σε θέση πρωτοπόρου, καθώς ο ελληνικός πιλότος εφαρμόζει κατά αποκλειστικότητα αυτές τις τεχνολογίες στον διάδρομο Ανατολής/Ανατολικής Μεσογείου.
»Έτσι, διαδικασίες όπως ο εκτελωνισμός, που απαιτούσαν χρονικά έως και 6 ώρες, μέσω της ψηφιοποίησης που συντελέστηκε από το έργο FENIX περιορίζονται στα 20-30 λεπτά. Αυτή η μείωση αποτυπώνεται σε σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πως η νέα τεχνολογία ενσωματώνεται στην αλυσίδα μεταφοράς, προς όφελος όλων των εμπλεκομένων και κυρίως, προς όφελος του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.
»Εξαιρετική σημασία έχει η ανάπτυξη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταφορών & Logistics, που θα βελτιώσει την τοποθέτηση των ελληνικών υπηρεσιών στην ευρωπαϊκή αγορά και θα διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ ιδιωτών και του δημοσίου τομέα».
Η συνάντηση
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Εμπορικός διευθυντής της PCT S.A., κ. Τ. Βαμβακιδης, ο Διευθυντής του ΙΜΕΤ Δρ. Α. Μπεκιάρης και ο Διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ Δρ. Ι. Ψαρράς. Το τεχνικό κομμάτι της συνάντησης ξεκίνησε με σύντομη παρουσίαση του έργου FENIX και του ελληνικού πιλότου FENIXGR από την Δρ. Γ. Αϋφαντοπούλου (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), συντονίστρια του ελληνικού πιλότου του έργου, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το τεχνικό περιεχόμενο της επίδειξης από τον κ. Ι. Κανελλόπουλο (ΕΠΙΣΕΥ).
Ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, κ. Μπεκιάρης, και ο διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ, κ. Ψαρράς, τόνισαν τη σημαντικότητα της συνεργασίας μεταξύ των ερευνητικών φορέων, οι οποίοι λειτουργούν σε ανταγωνιστικό πλαίσιο και με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, με το ελληνικό δημόσιο και τα αρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να προωθηθούν οι λύσεις ψηφιοποίησης και η ένταξη της τεχνολογίας στις λειτουργίες της βιομηχανίας μεταφορών και logistics. Παράδειγμα, προσέθεσαν, τέτοιου είδους συνεργασίας αποτελεί το έργο FENIX, στο οποίο αναπτύχθηκαν συστήματα και εφαρμογές οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία με χρήστες φορείς της αλυσίδας μεταφορών και logistics.
Ο κος. Βαμβακιδης επισήμανε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των φορέων του ελληνικού οικοσυστήματος για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, και εκδήλωσε την ικανοποίηση του από τη συμμετοχή του λιμένα στο έργο FENIX και τη συνεργασία με το ΕΠΙΣΕΥ και το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ στην επιτυχημένη προσπάθεια ψηφιοποίησης των διαδικασιών στη βαριά βιομηχανία της χώρας, δηλαδή τις μεταφορές και τα logistics, που συντελείται στο έργο FENIX.
Λύσεις
Η κα. Αϋφαντοπουλου σημείωσε πως η υλοποίηση του FENIX στην Ελλάδα περιλαμβάνει λύσεις για μια σειρά διαφορετικών προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα των logistics στη χώρα. Εστιάζει στο να καταδείξει τον άξονα Orient/East-med του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών ως έναν ανταγωνιστικό άξονα για χρήση από τους φορείς της παγκόσμιας αλυσίδας μεταφοράς, και να ενδυναμώσει τον ρόλο των ελληνικών logistics στην Ευρώπη. Συμπλήρωσε, πως εκτός από τις ψηφιακές υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν στο λιμάνι, το έργο παρέχει τεχνικές λύσεις για τη παρακολούθηση των φορτίων και την ορατότητα των διαδικασιών μεταφορών στον χερσαίο άξονα του διαδρόμου, αλλά και την μείωση των επιπτώσεων από τη λειτουργία του τερματικού σταθμού του λιμένα στην κυκλοφορία της ευρύτερης αστικής περιοχής του Πειραιά.
Επισήμανε ακόμη ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταφορών και Logistics, με τη διασύνδεση του με το ευρωπαϊκό δίκτυο πλατφορμών FENIX, συγκεντρώνει και παρέχει σημαντικές πληροφορία για τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Ο κος Ι. Κανελλόπουλος ανέλυσε τη σημασία του έργου FENIX για την Ελληνική Κοινότητα Εφοδιαστικής και παρουσίασε τα οφέλη που έχουν προκύψει για τη λειτουργία του εμπορευματικού λιμένα και των εγκατεστημένων επιχειρήσεων εντός της Ελεύθερης Ζώνης του Πειραιά. Επίσης παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του έργου FENIX και αναλύθηκαν τόσο αυτές που έγιναν διαθέσιμες στην Ελληνική Κοινότητα Εφοδιαστικής όσο και αυτές στις οποίες υπάρχει πρόσβαση μέσα από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πλατφορμών FENIX.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο κτήριο Διοίκησης της PCT S.A., ενώ έγινε επίδειξη της διαδικασίας εισαγωγής/εξαγωγής εμπορευματοκιβωτίων που σχετίζεται με τις ψηφιακές υπηρεσίες FENIX που λαμβάνουν χώρα στο λιμάνι, καθώς και με την υπηρεσία ολοκλήρωσης των διαδικασιών με τα συστήματα της ΑΑΔΕ που λαμβάνει χώρα στο τελωνείο.
Latest News
Άγιος Ευστράτιος: Υπεγράφη η πράξη ένταξης του έργου εκβάθυνσης του λιμένα
Το έργο εκβάθυνσης του λιμένα θα συμβάλλει ώστε ο Άγιος Ευστράτιος να ενισχύσει την ακτοπλοϊκή σύνδεσή του με την υπόλοιπη χώρα
«Αργυρό» μετάλλιο στην επιβατική κίνηση για τα ελληνικά λιμάνια - Στην τρίτη θέση ο Πειραιάς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat δύο ιταλικά λιμάνια προηγούνται του Πειραιά, ο οποίος είναι ο τρίτο σε επιβάτες λιμάνι
Ξεκινάει ο διαγωνισμός για την ανέγερση νέου Σταθμού Επιβατών στον λιμένα της Σούδας
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12,29 εκατ. ευρώ
Στην τελική ευθεία το master plan για το λιμάνι της Πάτρας - Το άνοιγμα στην κρουαζιέρα
Στόχο η καλύτερη διαχείριση των επισκεπτών κρουαζιέρας και στα δύο λιμάνια στην Πάτρα - Αναμένεται η έγκριση προεδρικού διατάγματος
Τρέχει το project αναβάθμισης της Μαρίνας Ερμιόνης δια χειρός Ν. Βαρδινογιάννη
Το έργο διαχειρίζεται το family office Tethys του Νίκου Θ. Βαρδινογιάννη
Υποχώρησε η διακίνηση εμπορευμάτων στα λιμάνια της ΕΕ - «Κόντρα στο ρεύμα« η Ελλάδα [γράφημα]
H Ελλάδα μέσα από τα λιμάνια της διακίνησε 171,9 εκατομμύρια τόνους εμπορευμάτων το 2023, επίδοση βελτιωμένη σε ετήσια βάση
Στη Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος
Μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε πως η Ενωση Λιμένων Ελλάδος θα συμμετέχει στα Posidonia Sea Tourism Forum που θα διεξαχθούν 6 και 7 Μαΐου 2025
Άνω-κάτω τα λιμάνια της Ευρώπης από τους Χούθι – Η κατάταξη του Πειραιά [πίνακας]
Ο Πειραιάς και τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από την κρίση στην Ερυθρά θάλασσα