Από τη στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης, εξελέγη, μαζικά και πανηγυρικά, κυβερνήτης στο σκάφος του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, ο αέρας πνέει ούριος στα πανιά του. Η κοινωνία των πολιτών αντιμετώπισε με συμπάθεια τον νέο -και εν πολλοίς άγνωστο- ηγέτη, η κοινωνία των πολιτικών συνεχίζει να τον μετρά για να δει πώς θα τον φέρει στα μέτρα της ώστε να τον εξουδετερώσει.
Το συνέδριο πήγε πολύ καλά, πολλοί δύσπιστοι από τον χώρο του «παλαιού ΠαΣοΚ» που παρακολουθούν τα πολιτικά όχι ως επαγγελματίες αλλά ως αμετανόητα ενεργοί πολίτες, άρχισαν να αισιοδοξούν ότι η δική τους Αριστερά, η Δημοκρατική Αριστερά, η Σοσιαλδημοκρατική Αριστερά, αποκτά σιγά-σιγά νέο πρόσωπο και μπορεί να γίνει ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ουαιώνα, που ξεκίνησε στην Ευρώπη μας με τους καλύτερους οιωνούς λόγω της καθιέρωσης του ευρώ -οιωνούς που τους διέψευσαν διαδοχικά η παγκόσμια τραπεζική κρίση, η κρυμμένη κάτω από το χαλί χρεοκοπίας της χώρας μας, η πανδημία – ώσπου τελικά ήρθε το χειρότερο, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος.
Οι καιροί έγιναν δύσκολοι και αβέβαιοι και για τούτο είναι απαιτητικοί, όμως ο πολιτικός ανταγωνισμός συνεχίζει να περιορίζεται σε αυτό που ο πολύπειρος Κώστας Σημίτης περιέγραψε σαν «αντιπαράθεση (στην οποία) το ενδιαφέρον στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο θα εκθέσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους και πώς θα δημιουργήσουμε μια εικόνα γνώσεων και επιδιώξεων παρ’ όλο που δεν έχουμε εξετάσει ουσιαστικά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς», εξέταση που αποτελεί προϋπόθεση για να είναι κάποιο κόμμα αποτελεσματικό «κόμμα δράσης».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης λοιπόν καλείται να ηγηθεί κόμματος «γνώσης και δράσης» και όχι εντυπωσιοθηρικού και ψηφοθηρικού μηχανισμού για την άλωση των Παλαιών Ανακτόρων και του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν είναι εύκολο, ούτε υποχρεωτικό, ούτε καν σύνηθες – σύνηθες είναι το ακριβώς αντίθετο, η ανάληψη της εξουσίας επειδή οι προηγούμενοι «κάηκαν», γιατί οι διεκδικητές έπεισαν ότι οι κατέχοντες είναι χειρότεροι από τους ίδιους.
Πρόκειται κάθε φορά για την εκλογή του «μη χείρονος» – όχι «με πολιτικά κριτήρια προγράμματος και αποτελεσματικότητας αλλά με κριτήρια ηθικά: «οι άλλοι» είναι κλέφτες, τυχοδιώκτες, ανεύθυνοι, προδότες, δημαγωγοί, αυταρχικοί, νεοφιλελεύθεροι, λαϊκιστές. Από αυτή την περιορισμένη γκάμα επιθέτων αντλούνται τα «επιχειρήματα» που αποδεικνύουν ότι οι αντίπαλοι είναι χειρότεροι από εμάς.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι τοπικές θάλασσες σε αναταραχή και οι παγκόσμιοι ωκεανοί φουρτουνιασμένοι. Ας ευχηθούμε το σκάφος του νέου ΠαΣοΚ να είναι καλοτάξιδο, κυβερνήτης και πλήρωμα να το οδηγούν με γνώση και τέχνη.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης