Τον έλεγχο των τοπικών επιχειρήσεων δυτικών εταιρειών που αποφασίζουν να φύγουν από τη χώρα, λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση, επιδιώκει να αποκτήσει η Ρωσία με έναν νόμο που ίσως τεθεί σε ισχύ άμεσα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να αποδείξει ότι το διακύβευμα για τις πολυεθνικές που προσπαθούν να αποχωρήσουν από τη χώρα θα είναι πολύ μεγάλο.

Ο νόμος, ο οποίος θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Reuters,  θα δώσει στη Ρωσία σαρωτικές εξουσίες να επέμβει όπου εκτιμά ότι υπάρχει απειλή για τις τοπικές θέσεις εργασίας ή τη βιομηχανία, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις δυτικές εταιρείες να αποδεσμευτούν γρήγορα, εκτός εάν είναι έτοιμες να υποστούν μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Κύμα φυγής

Ο νόμος για την κατάσχεση της περιουσίας ξένων επενδυτών ήρθε ως απόρροια του πρώτου κύματος φυγής από τη Ρωσία μεγάλων δυτικών εταιρειών, όπως η Starbucks, η McDonald’s και η ζυθοποιία AB InBev, και επιδιώκει να αυξήσει την πίεση σε όσες δυτικές εταιρείες παραμένουν ακόμα στη χώρα. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την ένταση των δυτικών κυρώσεων έχει απομονώσει τη ρωσική οικονομία και την ωθεί στην ύφεση, με τον πληθωρισμό να κινείται σε διψήφια ποσοστά.

Στη ρωσική επικράτεια εξακολουθούν πάντως να δραστηριοποιούνται τράπεζες όπως η ιταλική UniCredit και η αυστριακή Raiffeisen, η μεγαλύτερη μάρκα επίπλων στον κόσμο, IKEA, η αλυσίδα φαστ-φουντ Burger King και εκατοντάδες μικρότερες εταιρείες. Όσες από αυτές τις εταιρείες προσπαθήσουν να φύγουν σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα αντιμετωπίσουν αυτή τη σκληρότερη γραμμή.

Η ΙΚΕΑ, η οποία έχει σταματήσει όλες τις δραστηριότητες στη Ρωσία, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη. Η Raiffeisen ανακοίνωσε ότι αξιολογεί όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας προσεκτικά διαχειριζόμενης εξόδου από τη χώρα. Η UniCredit αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό, όπως και η Burger King.

Διορισμός διαχειριστών

Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο στις ρωσικές αρχές να διορίζουν διαχειριστές σε εταιρείες που ανήκουν σε ξένους πολίτες «μη φιλικών» χωρών, και οι οποίες θέλουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

Η Μόσχα συνήθως αποκαλεί χώρες «μη φιλικές» εκείνες που έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι οποιεσδήποτε εταιρείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τις Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν από τον επίμαχο νόμο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της πρότεινε μια σκλήρυνση της στάσης της την Τετάρτη ώστε να καταστεί έγκλημα η παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επιτρέποντας έτσι στις κυβερνήσεις της ΕΕ να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία εταιρειών και ατόμων που αποφεύγουν την τήρηση των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή