«Πεπεισμένος» ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα του  Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ενώ υπογράμμισε πως δεν θα επιτραπεί στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να «υπαγορεύσει» την ειρήνη. «Ο Πούτιν δεν πρέπει να κερδίσει τον πόλεμό του. Και είμαι πεπεισμένος: δεν θα τον κερδίσει», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σολτς, «έχει ήδη αποτύχει στους στρατηγικούς στόχους του», προσθέτοντας ότι μια «εισβολή σε ολόκληρη την Ουκρανία» μοιάζει «σήμερα πιο μακριά απ’ ό,τι στην αρχή της επίθεσης».

Αυτό εξηγείται τόσο από την «εντυπωσιακή» αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων όσο και από την αντίδραση των δυτικών συμμάχων, οι οποίοι επέβαλαν άνευ προηηγουμένου κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και υποστήριξαν το Κίεβο, μεταξύ άλλων και στρατιωτικά.

«Δεν κάνουμε τίποτε που θα μπορούσε να κάνει το ΝΑΤΟ να μπει στον πόλεμο. Επειδή αυτό θα σήμαινε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων», επανέλαβε.

«Ο Πούτιν δεν θα υπαγορεύσει την ειρήνη»

Όμως «το θέμα είναι να δώσουμε στον Πούτιν να καταλάβει ότι δεν θα μπορέσει να υπαγορεύσει την ειρήνη. Η Ουκρανία δεν θα το δεχθεί, ούτε κι εμείς», επέμεινε.

«Για μένα, είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν θα διαπραγματευθεί σοβαρά για την ειρήνη παρά μόνο αν αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να λυγίσει την αντίσταση της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως ο Σολτς δεν αναφέρεθηκε άμεσα στις επικρίσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία θεωρείται υπερβολικά επιφυλακτική στις παραδόσεις βαρέων όπλων, όπως άρματα μάχης, τόσο από το Κίεβο όσο και από ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής.

Γκρίνια Ουκρανών για τα βαρέα όπλα

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με το ζήτημα αυτό σε μια άλλη συνεδρίαση στο Νταβός.

«Εκτιμάμε κάθε προσπάθεια που γίνεται από τη γερμανική κυβέρνηση για να βρεθούν βαριά όπλα» ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να αμυνθεί, δήλωσε.

«Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί αυτό είναι τόσο περίπλοκο», σημείωσε ωστόσο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής