
Ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επισκεφθεί σύντομα τη Ρωσία και την Ουκρανία, με την ιδιότητά του ως προεδρεύοντα της Αφρικανικής Ένωσης.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Σαλ είπε ότι έλαβε την εντολή από την Αφρικανική Ένωση για την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού. Διευκρίνισε ότι η Ρωσία είχε απευθύνει πρόσκληση αλλά η επίσκεψη, που αρχικά σχεδιαζόταν για τις 18 Μαΐου, δεν έγινε «για λόγους προγραμματισμού» και έτσι προτάθηκαν νέες ημερομηνίες.

Με βάση όσα συμφωνήθηκαν «θα πάω φυσικά στη Μόσχα και επίσης στο Κίεβο και δεχτήκαμε επίσης να συνεδριάσουμε με όσους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης το επιθυμούν και με τον πρόεδρο (της Ουκρανίας) Ζελένσκι, ο οποίος εξέφρασε την ανάγκη να επικοινωνήσει με τους Αφρικανούς ηγέτες. Θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων», είπε.
Δίχασε η εισβολή
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διχάσει τις αφρικανικές χώρες, ενώ πλήττει σκληρά και τις οικονομίες τους, λόγω της αύξησης της τιμής των σιτηρών και τις ελλείψεις σε καύσιμα.
Η Σενεγάλη, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις δυτικές χώρες, εξέπληξε στις 2 Μαρτίου, όταν απείχε από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την έγκριση μιας απόφασης που απαιτούσε από τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως την προσφυγή στη βία» σε βάρος της Ουκρανίας. Στις 24 Μαρτίου όμως ψήφισε υπέρ μιας δεύτερης απόφασης που απαιτούσε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο. Σχεδόν οι μισές αφρικανικές χώρες απείχαν ή δεν ψήφισαν καθόλου στις δύο αυτές ψηφοφορίες.
Αέριο για τη Ευρώπη

«Δεν θέλουμε να πάρουμε θέση σε αυτόν τον πόλεμο, θέλουμε, ξεκάθαρα, την ειρήνη. Καταδικάζουμε την εισβολή και εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση, εργαζόμαστε για μια κατάπαυση του πυρός, για τον διάλογο (…) αυτή είναι η αφρικανική θέση», είπε ο Σαλ.
Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο Μάκι Σαλ είπε ότι η Σενεγάλη είναι έτοιμη να εργαστεί για τον ανεφοδιασμό της ευρωπαϊκής αγοράς με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς από την πλευρά του είπε ότι θέλει να συνεργαστεί με τη Σενεγάλη τόσο στον τομέα του LNG όσο και σε εκείνον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Σενεγάλης θα είναι το αντικείμενο πιο λεπτομερών συζητήσεων που θα έχουν οι δύο πλευρές, πρόσθεσε.


Latest News

Φράγμα Rogun: Η διπλή «απάντηση» της ΕΕ σε Ρωσία και Κίνα
Τα σχέδια της ΕΤΕπ για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Μανουσάκης στο Economist: Πυκνά δίκτυα για να πετύχουμε την ενεργειακή μετάβαση
Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ μίλησε για την ιστορική ευκαιρία της χώρας να μετατραπεί σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο

Συνάντηση των υπουργών Ενέργειας για την κρίση φυσικού αερίου
Αναμένονται και οι προτάσεις της Κομισιόν

Στρατηγικός ο ρόλος της ελληνόκτητης εμπορικής ναυτιλίας στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου
Η Capital Product Partners LP στο 26ο Annual Economist Government Roundtable

Περισσότερο και φθηνότερο πετρέλαιο στις BRICS
Η «συμμαχία των πέντε» φαίνεται να επωφελείται από τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ

Στάσσης στο Economist: Η ΔΕΗ επιταχύνει τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας
«Πιο επίκαιρο από ποτέ το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας», είπε ο CEO Γιώργος Στάσσης
![Φυσικό αέριο: Εκτόξευση της τιμής κατά 760% στο 18μηνο [ΠΙΝΑΚΕΣ]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/07/ot_gas55-600x474.png)
Ράλι χωρίς προηγούμενο για το φυσικό αέριο - Eκτίναξη 760% στο 18μηνο [Πίνακες]
Καίει το υψηλό κόστος για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

«Επιστράτευση» στη Νορβηγία – Πώς η κυβέρνηση τελείωσε την απεργία στην ενέργεια
Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Κόμματος παρενέβη και επέβαλε συμβιβασμό, επικαλούμενη την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σμυρλής στο συνέδριο Economist - Σημαντική η ενδυνάμωση των ενεργειακών σχέσεων
Στη φιλοδοξία της Ελλάδας να γίνει πύλη και κόμβος διαμετακόμισης ενέργειας αναφέρθηκε ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας

Έντονες διακυμάνσεις στο πετρέλαιο: Από το -9,5% στο +3%
Εντονη ανησυχία στην αγορά