Σε υποβάθμιση της σύστασής της για τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών σε «ουδέτερη θέση» από «αύξηση θέσεων» προχώρησε η BlackRock, επικαλούμενη τις ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης. Παράλληλα διατηρεί «αυξημένες θέσεις» σε ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, σε βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου, ενώ συνολικά «μειωμένες θέσεις» διατηρεί στα κρατικά ομόλογα.

Η Berenberg εκτιμά πως πολλά θα κριθούν στη συνέχεια από τις εξελίξεις στην Κίνα και τη Ρωσία. Πιθανό άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας ή το τέλος του πολέμου του Πούτιν όπως τον ονομάζει θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και τροφίμων, αλλά και των φόβων για την πορεία του πληθωρισμού. Αν όμως, από την άλλη πλευρά, το σενάριο της ύφεσης επικρατήσει, τότε οι αγορές είναι πιθανό να υποχωρήσουν εκ νέου. Τεχνικά, πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια προσωρινή ανάκαμψη, καθώς πολλοί δείκτες βρέθηκαν σε υπερπουλημένα επίπεδα.

Citigroup: «Αγορές μετοχών κατά την πτώση των χρηματιστηρίων

Η παγκόσμια λίστα ελέγχου με 18 μεταβλητές που παρακολουθεί η Citigroup, ώστε να δει εάν οι αγορές εισέρχονται σε bear market (μακροχρόνια πτωτική αγορά) δείχνει πως σε 8,5 περιπτώσεις οι δείκτες βρίσκονται στο «κόκκινο» (έναντι 13 / 18 κατά την παγκόσμια  χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009 και 17,5/18 κατά την κρίση του 2000-2003), κάτι που υποδηλώνει πως η ενδεδειγμένη στρατηγική παραμένει αυτή των «αγορών μετοχών κατά την πτώση των χρηματιστηρίων», εκτίμησε ο Robert Buckland, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής και η ομάδα των αναλυτών της Citigroup Global Markets Inc. Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα πως σε αυτή την φάση ευνοούνται περισσότερο αγορές στην πτώση σε Ευρώπη και Αναδυόμενες αγορές που διαθέτουν ελκυστικότερες αποτιμήσεις από τις ΗΠΑ.

Εχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια από τότε που ο κόσμος άκουσε για πρώτη φορά για τον COVID-19 και τουλάχιστον ένας χρόνος από τότε που οι περιορισμοί στην παραγωγή διαρκών αγαθών έδειχναν ότι οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού γίνονταν πιο έντονες, αλλά οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένουν, εκτιμά η Citigroup. Οι πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν έκτοτε ενταθεί στους τομείς της ενέργειας και των λοιπών εμπορευμάτων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει επίσης αυξήσει τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων.

Σημαντικός ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Οπως εκτιμά, συνολικά, η πιο πρόσφατη ακολουθία εξωγενών σοκ ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση, ένταση και διάρκεια από ό,τι είχαν να διαχειριστούν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις στην πρόσφατη ιστορία. Έτσι σε αυτή τη φάση ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών και η πορεία της νομισματικής σύσφιγξης που ακολουθούν είναι σημαντικός γιατί αν αποτύχουν η ύφεση είναι δεδομένη. Συνολικά υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομία αναμένοντας ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 3,1% το 2022 και 3% το 2023, έναντι 2,6% και 2,1% αντίστοιχα για τις ΗΠΑ και 2,4% τόσο φέτος όσο και του χρόνου για την ευρωζώνη. Η ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβραδυνθεί στο 4,2% φέτος για να διαμορφωθεί στο 4,8% το 2023, ενώ στις αναδυόμενες αγορές η ανάπτυξη από το 3,6% το 2022 θα αυξηθεί στο 4,1% το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Έθεσε τις βάσεις για υψηλότερα το ΧΑ, δεύτερη ανοδική εβδομάδα στη σειρά

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε θετικά και αυτήν την εβδομάδα, με τον ΓΔ να σημειώνει κέρδη 0,88%, αλλά τον FTSE 25 να κλείνει στο +0,92%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%