Ελπίδες για τάση αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική αγορά αφήνει ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, που είναι και ο κυριότερος δείκτης που παρακολουθεί στενά και λαμβάνει υπόψη η Federal Reserve προκειμένου να αντλήσει συμπεράσματα για την πορεία του τιμάριθμου.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε ελαφρά στο 4,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, παρουσιάζοντας συνάμα αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Αν και τα επίπεδα του δείκτη παραμένουν σαφώς αυξημένα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό πως τα νούμερα υποχωρούν, παραπέμποντας σε αποσυμπίεση των τιμών. Τον Μάρτιο ο δομικός δείκτης είχε βρεθεί στο 5,2% σε ετήσια βάση. Επίσης, η αύξηση σε μηνιαία βάση ήταν η μικρότερη για τον δείκτη από τον Νοέμβριο του 2020.

Η τάση αποσυμπίεσης είναι ορατή και όταν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας. Συμπεριλαμβάνοντας τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 6,3% τον Απρίλιο, ένα ποσοστό υψηλό, αλλά χαμηλότερο από το 6,6% που είχε «πιάσει» τον Απρίλιο, που ήταν και υψηλό ρεκόρ 40 ετών.

Η συνεχής άνοδος του πληθωρισμού υποχρέωσε την Federal Reserve να αλλάξει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και να προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων και μάλιστα, κατά την τελευταία συνεδρίαση, με άνοδο κατά 50 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Ωστόσο, η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης αποκάλυψε πως το συμβούλιο είναι δεκτικό σε επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιγξης της πολιτικής με διαδοχικές, δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή