Πλάνο που αφορά την ένταξη στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2024 επικύρωσε σήμερα η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, βάζοντας τέλος στα σενάρια που ήθελαν τον κυβερνητικό συνασπισμό να έχει… δεύτερες σκέψεις πάνω στο θέμα.

Η πολιτική αβεβαιότητα και η διεξαγωγή συνολικά τριών εκλογών πέρυσι είχαν καθυστερήσει την όλη συζήτηση και το πλάνο για ένταξη στο ευρώ, αφότου η Βουλγαρία μαζί με την Κροατία είχαν γίνει δεκτές στον μηχανισμό ERM-2 το 2020, που είναι υποχρεωτικό στάδιο για την ένταξη στην Ευρωζώνη.

Η Βουλγαρία έχει ήδη διασυνδέσει το νόμισμα της, το λεβ, με το ευρώ κάτι που ο υπουργός Οικονομικών, Άσεν Βασίλεφ, εξήγησε πως σημαίνει ότι η χώρα του έχει ήδη υιοθετήσει ντε φάκτο το ευρώ.

Σύμφωνα με τον κύριο Βασίλεφ, το πλάνο προσφέρει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα στις τράπεζες και τα άλλα ιδρύματα πληρωμών να προετοιμαστούν και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Πάντως, δύο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού διαχώρισαν τη θέση τους και δεν συμφώνησαν με το πλάνο εκτιμώντας πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και αναλύσεις από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με το πώς η ένταξη στην Ευρωζώνη θα επηρεάσει την οικονομία και τα εισοδήματα των πολιτών.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή, όμως και σε δημόσια φόρουμ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή