Μία υπόθεση επιβίβασης στρατιωτών του Ιράν σε δυο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια είναι σε εξέλιξη στο Περσικό Κόλπο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας στρατιωτικό προσωπικό του Ιράν επιβιβάσθηκε στο δεξαμενόπλοιο τύπου suezmax Delta Poseidon, το οποίο πλέει υπό ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο.

Το δεξαμενόπλοιο μεταφέρει φορτίο πετρελαίου με προορισμό το διυλιστήριο στους Αγίους Θεοδώρους. Το πλοίο ανήκει στην ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία Delta Tankers.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι και σε ένα δεύτερο δεξαμενόπλοιο το suezmax Prudent Warrior, επίσης υπό ελληνική σημαία της Polembros Shipping, επιβιβάστηκαν ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύνδεση με την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου

Διεθνή δημοσιεύματα συνδέουν την εξέλιξη αυτή με την κατάσχεση εκ μέρους των ΗΠΑ φορτίου ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Lana (πρώην Pegas) που κρατήθηκε από τις ελληνικές αρχές αρχικά στα μέσα Απριλίου στην Κάρυστο ως πλοίο ρωσικών συμφερόντων, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερο αφού διαπιστώθηκε ότι δεν ανήκε σε εταιρεία που συμπεριλαμβανόταν στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Ωστόσο, το πλοίο παρέμεινε στο αγκυροβόλιο της Καρύστου, κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ, που υποστηρίζουν ότι το εν λόγω πλοίο μεταφέρει ιρανικό πετρέλαιο, και το οποίο οι ΗΠΑ αποφάσισαν να κατάσχουν. Μάλιστα άρχισε η διαδικασία μεταφοράς του φορτίου σε άλλο δεξαμενόπλοιο.

«Διεθνής ληστεία»

Η Τεχεράνη χαρακτήρισε την κατάσχεση αυτή ως «διεθνή ληστεία» και σύμφωνα με το Ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη για να διαμαρτυρηθεί για την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την «σαφή πράξη πειρατείας».

Έντονο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών

Ήδη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές και κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους.

Όπως γνωστοποιείται, επίσης τόνισε ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Στο δεύτερο πλοίο υπό ελληνική σημαία επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, ενώ βρισκόταν εγγύτερα στις ιρανικές ακτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Σύσταση στους Έλληνες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν

«Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ανάληψη ευθύνης

Με μια λιτή ανακοίνωση το Ιράν από την πλευρά του επιβεβαιώνει το ρεσάλτο και την κατάληψη των δυο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό κόλπο.

Ειδικότερα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Al-Mayadin που επικαλείται την ακτοφυλακή, η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο δεξαμενόπλοια ανοιχτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh.

Όπως μεταδίδουν ιρανικά μέσα, οι ιρανικές δυνάμεις άφησαν τα πλοία να φορτώσουν, έκαναν κατάληψη σε αυτά και τα κατέσχεσαν.

Αγωνία για τους Έλληνες ναυτικούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

Στη συνέχεια, οι ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες.

Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και το οποίο βρισκόταν κοντά στις ιρανικές ακτές.

Αυτή την στιγμή δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Αμερικανική αντίδραση

Ερωτηθείς για την ιρανική αξίωση, ο Τίμοθι Χόκινς, διοικητής του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, είπε στο AP ότι «το παρακολουθούμε», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Κεφαλογιάννης: Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα ελληνόκτητα τάνκερ

Άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των δύο ελληνόκτητων τάνκερ που κατέλαβε το Ιράν, ζητά με ερώτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την κατάληψη από το Ιράν δύο ελληνόκτητων τάνκερ, μία πράξη κρατικής πειρατείας και την αιχμαλωσία των πληρωμάτων τους ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση λήψη μέτρων για την απελευθέρωσή τους.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Επιδρομή ενόπλων σημειώθηκε σε δύο ελληνόκτητα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, από το πολεμικό ναυτικό του Ιράν. Ένοπλοι Ιρανοί αποβιβάστηκαν με ελικόπτερα στο Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers και το κατέλαβαν. Το ίδιο συνέβη και στο Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping.

Μεταξύ των πληρωμάτων που αιχμαλωτίστηκαν, βρίσκονται 9 Έλληνες ναυτικοί και στα δύο πλοία.

Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις κρατικής πειρατείας.
Οι πράξεις αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Σε τι μέτρα προτίθεται να προβεί για την άμεση απελευθέρωση των δυο πλοίων και των ναυτικών;

ΣΥΡΙΖΑ: «Απαράδεκτη η κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την ενέργεια κατάσχεσης των δύο ελληνικών πλοίων στο Ιράν ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, τονίζοντας πως «σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αντίποινο για την παρακράτηση ρωσικού πλοίου, με ιρανικό φορτίο, που έλαβε χώρα από τις ελληνικές αρχές πριν μέρες στην Κάρυστο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο κ. Σαντορινιός, παρακολουθώντας με ανησυχία την εξέλιξη του περιστατικού, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση:

«1. Να διασφαλίσει, ως οφείλει, την ασφάλεια των Ελλήνων επιβαινόντων ναυτικών και την άμεση επιστροφή των δύο πλοίων ελληνικής σημαίας.

2. Οφείλει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το νομικό πλαίσιο της παρακράτησης του ρωσικού πλοίου, καθώς και των αξιώσεων που έχουν εγερθεί κατά αυτού. Επίσης οφείλει να επιδείξει απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, σχετικά με την επιχείρηση μεταφόρτωσης του πετρελαϊκού φορτίου από το συγκεκριμένο κατασχεθέν πλοίο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Financial Times: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία
Επικαιρότητα |

FT: Ελλάδα και Ισπανία πιέζονται από την ΕΕ να δώσουν S-300 και Patriot στην Ουκρανία

Διπλωμάτες, μιλώντας στο in αναγνωρίζουν τις πιέσεις, αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υπέρ της αποστολής επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και αντιαεροπορικών συστημάτων