Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία από το μπλοκ έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, ενώ η όρεξη για ανάληψη κινδύνων αυξήθηκε στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Για τον Απρίλιο η Eurostat είχε ανακοινώσει ετήσιο πληθωρισμό 7,4%, στα ίδια επίπεδα με το Μάρτιο αλλά πλέον οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω ενίσχυσή του στο 7,8%. Ήδη η Ισπανία ανακοίνωσε άλμα πληθωρισμού στο 8,5% για το Μάιο από 8,3% τον Απρίλιο.

Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου αναμένονται αύριο Τρίτη, από την Eurostat.

Πιέσεις στις αποδόσεις

«Οι σημερινοί αριθμοί για τον πληθωρισμό, μαζί με το αίσθημα ανάληψης κινδύνου ασκούν ανοδική πίεση στις αποδόσεις», δήλωσε στο Reuters, ο Chris Attfield, αναλυτής της ευρωπαϊκής στρατηγικής επιτοκίων της HSBC.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης σε υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων στο 1,071%.

«Αναμένουμε ότι τα γερμανικά 10ετή ομόλογα θα σταθεροποιηθούν περαιτέρω κοντά στο 1%», ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank στο πρωινό τους σημείωμα προς τους πελάτες.

Αυξήσεις στα επιτόκια

Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν επί του παρόντος αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 110 μέχρι το τέλος του έτους.

«Δεν θα ήταν συνετό να αποκλειστεί μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 bps τον Ιούλιο, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει συναίνεση στο κυβερνητικό συμβούλιο για αυτό το μέγεθος της αύξησης», υποστήριξε ο Attfield της HSBC.

«Βλέπουμε το επιτόκιο των καταθέσεων της ευρωζώνης να αυξάνεται γρήγορα καθώς η ΕΚΤ παίζει να καλύψει τη διαφορά με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά πιστεύουμε ότι η εστίαση στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα μετατοπιστεί από τον πληθωρισμό στους κινδύνους ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης (bps) τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν σε ισπανική εφημερίδα.

Ιταλία και Ελλάδα

Πρόσφατα, τα spreads μειώθηκαν καθώς οι φόβοι για επιθετική νομισματική σύσφιξη εξασθένησαν. Οι υπερχρεωμένες χώρες επωφελούνται περισσότερο από ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας αυξήθηκε 11,5 μονάδες βάσης σε υψηλό σχεδόν μίας εβδομάδας στο 3,035%, με τη διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων να διευρύνεται κατά 4 μ.β. σε 195.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,63%

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές