Σε νέο ιστορικό υψηλό, στο 5,8% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Μάιο, καθώς το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων συνέχισε να διοχετεύεται σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από Γερμανία και Ισπανία, ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, και δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, μια ξεχωριστή έκθεση που δείχνει ότι η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε τριμηνιαία βάση, αναθερμαίνει τα σενάρια για στασιμοπληθωρισμό.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Τα ανησυχητικά αυτά οικονομικά στατιστικά έρχονται ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα, κατά την οποία οι ευρωπαίοι τραπεζίτες  θα κληθούν να αποφασίσουν πότε θα ολοκληρωθούν τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν την εποχή της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των άνευ προηγουμένου αγορών περιουσιακών στοιχείων και οκτώ ετών αρνητικών επιτοκίων.

Το «στοίχημα» του  Μακρόν

Ο ταχύτερος πληθωρισμός στην ιστορία του ευρώ δημιουργεί επίσης δυσκολίες στις κυβερνήσεις — ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει βουλευτικές εκλογές τον επόμενο μήνα. Έχει ήδη δεσμεύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ (27 δισεκατομμύρια δολάρια) για την άμβλυνση των επιπτώσεων από τον πληθωρισμό, αλλά πρέπει να προϋπολογίσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερο καθώς το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί περαιτέρω.

«Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό και να προστατεύσουμε τα φτωχότερα νοικοκυριά από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Αυτά τα μέτρα έχουν μειώσει περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες από τον ρυθμό πληθωρισμού της Γαλλίας, εκτιμά η στατιστική υπηρεσία Insee. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να σταματήσει τους φόβους για τις τιμές. Μια ξεχωριστή έκθεση του Insee την Τρίτη έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες συρρικνώθηκαν απροσδόκητα κατά 0,4% από τον προηγούμενο μήνα τον Απρίλιο, καθώς τα νοικοκυριά μείωσαν τις αγορές τροφίμων και βιομηχανικών αγαθών. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει αύξηση 0,5%.

Γερμανικό ρεκόρ

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, εξαιτίας κυρίως των ανατιμήσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, που  πυροδοτούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,7%. Η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν εξίσου υψηλός στη Γερμανία ήταν τον χειμώνα του 1973/1974, εν μέσω της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης.

Επίσης, ήταν κατά πολύ υψηλότερος από το 8,0% που προέβλεπαν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ήταν στο 7,8%.

Και η Ισπανία ανακοίνωσε απροσδόκητο άλμα πληθωρισμού στο 8,5% για το Μάιο από 8,3% τον Απρίλιο,

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή