Στις ΗΠΑ αγωνίζονται ακόμη να συνέλθουν από το νέο μακελειό σε σχολείο του Τέξας, που αναζωπύρωσε την δημόσια συζήτηση για την χαλαρή νομοθεσία που διέπει την αγορά και κατοχή όπλων στην χώρα. Στο αντίθετο άκρο ο γειτονικός Καναδάς σχεδιάζει να παγώσει πλήρως την αγορά και πώληση πιστολιών.

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεση του να βάλει φραγμό στα πιστόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μέσα στους επόμενους μήνες. «Θα είναι παράνομο να αγοράσεις, να πουλήσεις, να μεταφέρεις, να εισάγεις πιστόλια, οπουδήποτε στον Καναδά» ξεκαθάρισε.

Οι αρχές έχουν ήδη δρομολογήσει σχέδια για την απαγόρευση 1.500 διαφορετικών τύπων όπλων, κυρίως στρατιωτικού τύπου, μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ενώ συνάμα έχουν ανακοινώσει την έναρξη ενός υποχρεωτικού εθνικού προγράμματος επαναγοράς όπλων από τους κατόχους τους. Όμως, πλέον βάζουν στο στόχαστρο και τα πιστόλια, που είναι ένας δημοφιλής τύπος όπλου προσωπικής χρήσης.

Ο απώτερος στόχος είναι απλός: να γίνει όσο το δυνατόν πιο δύσκολο να έχεις όπλα στην κατοχή σου.

Για τον ίδιο λόγο για όσους επιθυμούν να έχουν όπλα για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως το κυνήγι, θα υπάρχει ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχων και κριτηρίων για την έκδοση των σχετικών αδειών κατοχής. Για παράδειγμα η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου θα στερεί το δικαίωμα κατοχής όπλου σε άτομα που έχουν αναμειχθεί σε πράξεις βίας, ακόμη και ενδοοικογενειακής, αλλά και σε περιπτώσεις παρενόχλησης.

Επιπλέον θα προστεθεί μια ρήτρα κινδύνου, που θα επιτρέπει στα δικαστήρια να απαιτούν να παραδοθεί ο όποιος οπλισμός από άτομα που κρίνεται ότι μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους ή κάποιον άλλον.

Για λόγους ασφαλείας θα απαγορεύεται επίσης στο εξής η αγορά, πώληση και κατοχή γεμιστήρων για τουφέκια με παραπάνω από πέντε σφαίρες. Ο 18χρονος μακελάρης Σαλβαδόρ Ράμος που σκόρπισε τον φόβο και τον θάνατο στο σχολείο του Τέξας είχε 60 γεμιστήρες και 1.657 σφαίρες!

Παράλληλα, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου όπλων από τις ΗΠΑ, όπου είναι πολύ πιο εύκολο να βρει κανείς και να αγοράσει όπλα νόμιμα ή παράνομα.

«Ο Καναδάς μπορεί να μας διδάξει πολλά» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Καναδά, επί διακυβέρνησης Ομπάμα, Μπρους Χέιμαν, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Τριντό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν