Οχήματα μάχης πεζικού πρόκειται να παραδώσει η Γερμανία στην Ελλάδα, προκειμένου η Αθήνα να να μπορέσει να παραδώσει οπλικά συστήματα της σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι το Βερολίνο θα αντικαταστήσει οπλικά συστήματα που η Ελλάδα θα διαθέσει στην Ουκρανία. Ειδικότερα δήλωσε η Γερμανία θα παραδώσει οχήματα μάχης πεζικού (IFV) στην Ελλάδα, ώστε η κυβέρνηση στην Αθήνα να μπορέσει να παραδώσει όπλα σοβιετικού τύπου στην Ουκρανία.

«Θα παράσχουμε στην Ελλάδα γερμανικά οχήματα μάχης πεζικού», ανέφερε στους δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Σολτς δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι είδους οχήματα μάχης πεζικού θα παραδώσει το Βερολίνο στην Ελλάδα – ή τι είδους όπλα θα παραδώσει η Αθήνα στο Κίεβο.

«Τα υπουργεία Άμυνας θα επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες και θα εφαρμόσουν γρήγορα αυτή τη συμφωνία», είπε. Η Γερμανία έχει επικριθεί για την κωλυσιεργία της όσον αφορά τις παραδόσεις βαρέων όπλων στο Κίεβο.

Οι δηλώσεις Όστιν

Είχε προηγηθεί η παραδοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου πριν από λίγες ημέρες ότι η Αθήνα θα στείλει επιπλέον πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία.

«Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της», είχε αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πληροφορία ότι η Ελλάδα θα έστελνε επιπλέον πολεμικό υλικό, ήρθε από από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Ο κ. Όστιν είχε υπογραμμίσει ότι μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας είναι η Ιταλία, η Δανία, η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Πολωνία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, οι χώρες θα στείλουν στην Ουκρανία πυρομαχικά για το πυροβολικό, συστήματα για την άμυνα των ακτών, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ άλλες θα συμβάλλουν στην εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών και στη διατήρηση των στρατιωτικών της συστημάτων.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η δήλωση του Όλαφ Σολτς για αντικατάσταση οχημάτων της Ελλάδας αφορά το στρατιωτικό πακέτο βοήθειας που είχε ανακοινώσει ο Λόιντ Όστιν.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ήδη στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγο μετά την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα, με δύο C-130 έφτασαν στην Ουκρανία –μέσω Πολωνίας- πυρομαχικά, αυτόματα τυφέκια καλάσνικοφ και εκτοξευτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα