Aνοδικά και σταθεροποιητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για σταδιακή απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και το τέλος του lockdown στη Σαγκάη.

Το αργό Brent σημείωνε άνοδο 2,02 δολάρια ή 1,76% στα 117,62 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχύεται κατά 2,01 δολάρια ή 1,75% στα 116,68 δολάρια. Και οι δύο πετρελαϊκοί δείκτες έκλεισαν τον Μάιο με κέρδη, καταγράφοντας έξι συνεχόμενους μήνες ανόδου.

«Το κλίμα στην αγορά πετρελαίου φαίνεται να γίνεται όλο και πιο ανοδικό», εξηγεί ο αναλυτής της Julius Baer, Νόρμπερντ Ρούκερ. «Το ευρωπαϊκό εμπάργκο της Ευρώπης και το σταδιακό άνοιγμα της Κίνας τροφοδοτεί τους φόβους για την προσφορά και ανεβάζει τις τιμές του πετρελαίου».

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής να περικόψουν το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, επιλύοντας το αδιέξοδο με την Ουγγαρία σχετικά με τις σκληρότερες κυρώσεις του μπλοκ στη Μόσχα από την εισβολή στην Ουκρανία τρεις μήνες πριν.

Τα δύο τρίτα του ρωσικού πετρελαίου που εισάγεται από την ΕΕ προέρχονται μέσω δεξαμενόπλοιων και το ένα τρίτο από τον αγωγό Druzhba. Ως εκ τούτου, το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου μέσω θαλάσσης θα ισχύει για τα 2/3 του συνόλου του πετρελαίου που εισάγεται από τη Ρωσία.

Το εμπάργκο θα καλύπτει το 90% όλων των εισαγωγών από τη Ρωσία, εφόσον η Πολωνία και η Γερμανία, που είναι επίσης συνδεδεμένες με τον αγωγό, σταματήσουν να τον αγοράζουν μέχρι το τέλος του έτους. Το υπόλοιπο 10% θα εξαιρεθεί προσωρινά από το εμπάργκο, ώστε η Ουγγαρία, η οποία αντιδρούσε στη συμφωνία, μαζί με τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία, που συνδέονται όλες με το νότιο σκέλος του αγωγού, να έχουν πρόσβαση.

Η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ+

Να αναστείλουν τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία για τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου εξετάζουν ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, καθώς οι δυτικές κυρώσεις βλάπτουν την ικανότητα της χώρας να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες. Το δημοσίευμα είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν τα κέρδη στην αγορά πετρελαίου.

«Η πλήρης επαναλειτουργία της Σαγκάης μπορεί να ενισχύσει το κλίμα στην περιφέρεια, αλλά η πιθανή εξαίρεση της Ρωσίας από τον ΟΠΕΚ, από τη συμφωνία παραγωγής, είναι η μεγαλύτερη ιστορία», επισημαίνει ο ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, Τζεφ Χάλεϊ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές