Μετά από δύο και πλέον μήνες σκληρού lockdown, η Σαγκάη επιστρέφει στην κανονικότητα και το εμπόριο αναμένεται να πάρει μια «ανάσα ελευθερίας». Σιγά σιγά το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου επαναλειτουργεί βοηθώντας σημαντικά  την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Από σήμερα, η τοπική κυβέρνηση της κινεζικής μεγαλούπολης εφαρμόζει το «σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάκαμψης», το οποίο περιλαμβάνει 50 μέτρα πολιτικής σε διαφορετικούς τομείς.

Τον περασμένο μήνα, η Royal Bank of Canada ανέφερε σε έκθεσή της ανέφερε ότι τα πλοία που αναμένουν ελλιμενισμό στο λιμάνι της Σαγκάης ήταν πάνω από 340. Αυτό σημαίνει ότι εάν το μέσο μέγεθος εμπορευματοκιβωτίων ενός πλοίου διατηρείται σε ελάχιστο επίπεδο 15.000 teu, ο συνολικός αριθμός κοντέινερς που έχουν εγκλωβιστεί στη θάλασσα έξω από το λιμάνι της Σαγκάης είναι 51.00.000 teu.

Το λιμάνι τη Σαγκάης είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο με βάση τα φορτία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το 2020, διακινήθηκαν 43.503.400 teu, έναντι 43.303.000 teu το 2019 (αύξηση 0,5%). Τα φορτία αυτά αποτελούν το 5,33% των παγκόσμιων φορτίων σε teu που διακινήθηκαν από όλα τα λιμάνια του πλανήτη (815,6 εκατ. teu σύμφωνα με την υπηρεσία Unctad του ΟΗΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία, μια αποστολή εμπορευμάτων από μια αποθήκη στην Κίνα με προορισμό τις ΗΠΑ διαρκεί επί του παρόντος 74 ημέρες περισσότερο από το συνηθισμένο — διπλάσια χρονική διάρκεια σε σύγκριση με την περίοδο προ πανδημίας.

Ο Ιούνιος θα είναι ένας μήνας ορόσημο με την επαναλειτουργία της Σαγκάης, η οποία θα μπορούσε να «απελευθερώσει» ένα μεγάλο κύμα πλοίων και εμπορευματοκιβωτίων, δήλωσε ο Τζο Μονρό, ειδικός στη ναυτιλία με έδρα τις ΗΠΑ.

Θετικός αντίκτυπος

Το άνοιγμα της Σαγκάης θα έχει θετικό αντίκτυπο στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Πολλές χώρες βασίζονται σε αποστολές από τη Σαγκάη, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων υλών, και η Ευρώπη δεν αποτελεί εξαίρεση.

Επιστροφή στην εργασία

Από σήμερα η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί καθώς μεταξύ άλλων καταργείται η υποχρέωση έκδοσης «άδειας εξόδου» από τις πολυκατοικίες, οι δημόσιες συγκοινωνίες λειτουργούν εκ νέου και επιτρέπεται η επιστροφή στους χώρους εργασίας.

Η χαλάρωση των περιορισμών αφορά μόνο όσους κατοικούν σε περιοχές μικρού επιδημιολογικού κινδύνου, δηλαδή τα 22,5 από τα 25 εκατομμύρια κατοίκων της πόλης.

Η καθολική υποχρέωση μάσκας παραμένει, ενώ αποθαρρύνονται οι κοινωνικές συναθροίσεις. Οι εσωτερικοί χώροι των εστιατορίων θα εξακολουθήσουν να μη λειτουργούν, τα καταστήματα θα δουλέψουν με το 75% της χωρητικότητάς τους, ενώ τα γυμναστήρια θα επαναλειτουργήσουν μελλοντικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή