Στην ιδιαίτερη αξία και σημασία της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των «Ποσειδωνίων», του μεγαλύτερου ναυτιλιακού γεγονότος στον κόσμο, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα «Ποσειδώνια 2022», ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε πως «εδώ, στην πατρίδα μας, με τη μεγάλη ναυτική παράδοση που πάει πίσω αιώνες, με του ανθρώπους που ζυμώνονται με τη θάλασσα και διακρίνονται για τη ναυτοσύνη τους, με τα 5.000 ποντοπόρα πλοία, εδώ, συγκεντρώνεται και πάλι η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Για να αποτιμήσει τα δύσκολα για τη ναυτιλία χρόνια που πέρασαν. Για μα συζητήσει για τα προβλήματα του σήμερα. Για να ανταλλάξει απόψεις και να χαράξει δρόμους για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του αύριο.

Όπως είπε «η φετινή διοργάνωση αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα-ρεκόρ εκείνης του 2018, τόσο σε ό,τι αφορά τους εκθέτες, όσο και τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν. Η αθρόα συμμετοχή πολιτικών ηγετών, διεθνών οργάνων, υψηλόβαθμων εκπροσώπων ναυτιλιακών διοικήσεων και θεσμικών φορέων της ναυτιλίας από όλες τις χώρες με σημαντική ναυτιλιακή, τεχνολογική και ναυπηγική βιομηχανία, πολλών εκατοντάδων μεγάλων επιχειρήσεων του ναυτιλιακού κλάδου και του ευρύτερου ναυτιλιακού πλέγματος, καθώς και εκπροσώπων του παγκόσμιου ναυτιλιακού τύπου, επιβεβαιώνουν ότι τα “Ποσειδώνια” είναι πράγματι η μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής και της διεθνούς ναυτιλίας».

Η κατάληψη των τάνκερ σκιάζει τη γιορτή

Παράλληλα, ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε κα στην κατάληψη δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό κόλπο, τονίζοντας πως αυτό το περιστατικό επισκιάζει τη μεγάλη γιορτή. «Μία ενέργεια απαράδεκτη, που παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου, διαταράσσει το κανονιστικό σύστημα της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, απειλεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και το παγκόσμιο εμπόριο.    Από το βήμα αυτό, καλούμε όλα τα κράτη να ενεργήσουν ώστε το απαράδεκτο αυτό γεγονός να τερματιστεί και να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί. Το δίκαιο της θάλασσας είναι το θεμέλιο για κάθε δραστηριότητα και μια αδιαπραγμάτευτη αξία, όχι μόνο για την παγκόσμια ναυτιλία, αλλά και για την παγκόσμια ευημερία».

Στόχος η περιβαλλοντική ουδετερότητα

«Η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως την ανάγκη επίτευξης περιβαλλοντικής ουδετερότητας των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων μέχρι το 2050. Είναι άλλωστε χρέος μας να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές, όχι απλώς ένα βιώσιμο, αλλά ένα καλύτερο μέλλον. Η ναυτιλία έχει δεσμευτεί να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την επίτευξη των στόχων του ΙΜΟ και της ΕΕ για ουδετερότητα άνθρακα», ανέφερε ο κ. Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σταδιακή μετάβαση σε μια ναυτιλία -και οικονομία γενικότερα- που δεν θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, επιτάσσει να περάσουμε σταδιακά από την τρέχουσα αβεβαιότητα σε ένα προβλέψιμο περιβάλλον, που θα καθοδηγεί τις μελλοντικές επενδύσεις και θα διασφαλίζει ότι θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα για το περιβάλλον οφέλη. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ένα μίγμα στοχευμένης και ευέλικτης, ιδιωτικής και δημόσιας χρηματοδότησης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα