Η αμερικανική κατασκευάστρια επεξεργαστών Qualcomm θέλει να αγοράσει μερίδιο της εταιρείας σχεδιασμού ημιαγωγών ARM, μαζί με ανταγωνιστές της, ώστε η τελευταία να παραμείνει ουδέτερη στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική παγκόσμια αγορά των μικροτσίπ.

Η ιαπωνική SoftBank που είναι σήμερα η ιδιοκτήτρια της βρετανικής ARM επιθυμεί να διαπραγματευθεί τις μετοχές της τελευταίας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την κατάρρευση της προσπάθειας εξαγοράς από την αμερικανική Nvidia έναντι του ποσού των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η IPO προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας ARM με δεδομένο τον κρίσιμο ρόλο που αυτή παίζει στην βιομηχανία της τεχνολογίας.

Η πρόταση για κοινή… ιδιοκτησία

Σε δηλώσεις του στους Financial Times ο CEO της Qualcomm, Κριστιάνο Αμόν, ξεκαθάρισε ότι οι τεχνολογίες της ARM είναι «ένα πολύ σημαντικό “περιουσιακό στοιχείο” το οποίο πρόκειται να καταστεί κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξή μας».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι η Qualcomm, ένας από μεγαλύτερους πελάτες της ARM, θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις της με άλλους κατασκευαστές μικροτσίπ, να δημιουργήσουν μία κοινοπραξία και μέσω αυτής να ελέγχουν την εταιρεία που ουσιαστικά τροφοδοτεί ολόκληρη την παγκόσμια αγορά ημιαγωγών (αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με τις τεχνολογίες της.

«Μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τον έλεγχο της ARM μετά την επερχόμενη Αρχική Δημόσια Προσφορά», είπε ο Αμόν. «Χρειάζεται πολλές εταιρείες να συμμετέχουν στον έλεγχο της εταιρείας ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ARM θα παραμείνει ένας ανεξάρτητος οργανισμός», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα: Η Nvidia απέσυρε και επίσημα την πρόταση εξαγοράς της Arm

Η βρετανική ARM

Η ARM ιδρύθηκε στη Βρετανία και εκεί παραμένει η έδρα της, ενώ μέχρι την εξαγορά της από την Softbank το 2016, έναντι 24,6 δισεκατομμυρίων λιρών, ήταν εισηγμένη σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη παρά τη γενικότερη βρετανική ανησυχία ότι η πλέον επιτυχημένη τεχνολογική εταιρεία της χώρας θα «πέσει» σε ξένα χέρια.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι Βρετανοί πολιτικοί που καλούν την κυβέρνηση της χώρας να αποκτήσει «ένα χρυσό μερίδιο» στην εταιρεία, κάτι που θα έδινε την εικόνα ότι αποτελεί ένα στρατηγικό κεφάλαιο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανάλογη πρόταση και από Intel

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται πρόταση σαν αυτή που εξέφρασε το αφεντικό της Qualcomm. Νωρίτερα, το αφεντικό της Intel, Πατ Γκέλσινγκερ, είχε εκφράσει τη θέση ότι ο κορυφαίος κατασκευαστής επεξεργαστών για υπολογιστές θα έπρεπε να υποστηρίξει μια τέτοια κίνηση.

Η Qualcomm είχε αντιταχθεί στην προσπάθεια εξαγοράς της ARM από την Nvidia, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε νόημα η εξαγορά από έναν κατασκευαστή ημιαγωγών μιας εταιρείας η οποία έχει θεμελιώδη αξία για το σύνολο της αγοράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή