Η Broadcom ανακοίνωσε και επίσημα την πρόταση εξαγοράς της VMware, μίας εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο του cloud, ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η συγκεκριμένη πρόταση είναι η μεγαλύτερη και ίσως η πιο τολμηρή της Broadcom που ειδικεύεται στην κατασκευή μικροτσίπ καθώς εάν ολοκληρωθεί θα αλλάξει συνολικά τον στρατηγικό προσανατολισμό της.

Η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά του 2022

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πρόταση εξαγοράς για τη χρονιά που διανύουμε υπολειπόμενη μόνο της εξαγοράς της Activision Blizzard (παραγωγού βιντεοπαιχνιδιών) από τη Microsoft, ύψους σχεδόν 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο CEO της Broadcom, Χοκ Ταν, ο οποίος ήταν το πρόσωπο που μετέτρεψε την εταιρεία σε έναν κολοσσό στον τομέα των ημιαγωγών μέσω των εξαγορών που πραγματοποίησε, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι πλέον θέλει να τη στρέψει προς τον τομέα του λογισμικού.

Χαρακτηριστικά, εάν η εξαγορά ολοκληρωθεί οι δραστηριότητες λογισμικού της Broadcom θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% του συνόλου. Μάλιστα, αναλυτές της Futurum Research θεωρούν ότι η απόκτηση της VMware θα μετατρέψει την Broadcom σε έναν σημαντικό παίκτη στον κλάδο του λογισμικού.

Η πολιτική διάσταση

Όπως σημειώνει το Reuters η πρόταση εξαγοράς έρχεται σε μία εποχή κατά την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες αυξημένου ανταγωνισμού σε κάθε επιμέρους τομέα της οικονομίας, από την αγροτική παραγωγή μέχρι την τεχνολογία.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πειστεί η FTC (Federal Trade Commission) ότι η εξαγορά από την Broadcom δεν θα χρησιμοποιηθεί σαν ένα όχημα ομαδοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών ή άνοδο των τιμών.

Η διάσταση Dell Technologies

Η πρόταση και η διαφαινόμενη συμφωνία αποτέλεσαν σίγουρα μία έκπληξη και για τον Μάικλ Ντελ, ιδιοκτήτη του 40% της VMware, ενώ ένα ακόμα 10% ελέγχεται από την επενδυτική Silver Lake η οποία συνεργάζεται στενά με τον Ντελ.

Ο Ντελ είναι επίσης ιδρυτής και CEO της Dell Technologies, από την οποία η VMware αποδεσμεύτηκε μόλις την περασμένη χρονιά.

Η εξέλιξη της πρότασης

Η Broadcom σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά έχει λάβει δεσμεύσεις από μία κοινοπραξία τραπεζών για χρηματοδότηση χρέους ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η VMware θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει εναλλακτικές ανταγωνιστικές προτάσεις εντός 40 ημερών.

Στην περίπτωση που η VMware επιλέξει μία εναλλακτική πρόταση εξαγοράς μετά το πέρας αυτής της περιόδου θα πρέπει να καταβάλλει στην Broadcom το ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σαν ρήτρα αποδέσμευσης. Εάν επιλεγεί άλλη πρόταση εντός της περιόδου των 40 ημερών η ρήτρα ορίζεται στα 750 εκατομμύρια δολάρια.

Η προϊστορία

Η Broadcom είχε ταράξει τα νερά όταν κατέθεσε πρόταση εξαγοράς της Qualcomm, εταιρείας που κυριαρχεί στους ημιαγωγούς φορητών συσκευών, η οποία ωστόσο μπλοκαρίστηκε από την κυβέρνηση Τραμπ το 2018 με επίκληση λόγω εθνικής ασφάλειας.

Ακολούθησε η στροφή της εταιρείας προς τον τομέα του software με τις εξαγορές των CA Technologies (έναντι 18,9 δισ. δολαρίων) και την Symantec (έναντι 10,7 δισ. δολαρίων), ενώ πρόταση έγινε και στην εταιρεία ανάλυσης δεδομένων SAS Institute, η οποία όμως δεν ολοκληρώθηκε.

Η VMware είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε αυτό που αποκαλείται virtualization software, δηλαδή το λογισμικό που επιτρέπει σε επιχειρηματικούς πελάτες να «τρέχουν» πολλαπλές εφαρμογές στους servers τους.

Το πρόβλημα με την Broadcom είναι ότι δεν έχει παράδοση επένδυσης στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης τεχνολογιών, κάτι που θεωρείται κρίσιμης σημασίας στον τομέα του cloud computing.

Τέλος, μία παράπλευρη απόπειρα εξαγοράς έγινε από την NortonLifeLock (θυγατρική της Broadcom το διάδοχο σχήμα της Symantec) η οποία επιχείρησε να αποκτήσει την Avast, πρωτοπόρο στον τομέα του freemium λογισμικού ασφαλείας. Η πρόταση ύψους 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπλοκαρίστηκε από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή, η οποία θα πραγματοποιήσει «ενδελεχή έρευνα για το αν η εξαγορά δημιουργεί προβλήματα σε επίπεδο ανταγωνισμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία