Υπάρχει αρκετή ενέργεια στα πυρηνικά απόβλητα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τροφοδοτήσει ολόκληρη τη χώρα για 100 χρόνια.

Και κάτι τέτοιο θα είχε πολλαπλά οφέλη, τόσο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όσο και για την επίλυση του ακανθώδους προβλήματος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων.

Αυτό αναφέρει στο CNBC, ο Jess C. Gehin, αναπληρωτής διευθυντής εργαστηρίου στο Εθνικό Εργαστήριο του Αϊντάχο, ένα από τα κορυφαία εργαστήρια ενεργειακής έρευνας της κυβέρνησης.

Η τεχνολογία που απαιτείται για τη μετατροπή των πυρηνικών αποβλήτων σε ενέργεια είναι γνωστή και υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Όπως υπογραμμίζει το CNBC, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η τεχνολογία αυτή δεν αναπτύχθηκε ποτέ σε εμπορική κλίμακα. Σήμερα, υπάρχει μια αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή με την απαλλαγή των ενεργειακών δικτύων από άνθρακα, και η πυρηνική ενέργεια έχει γίνει μέρος της καθαρής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο.

Αποδεδειγμένη τεχνολογία

Υπάρχουν 93 εμπορικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες σε 55 λειτουργικές τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Scott Burnell, εκπρόσωπο της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών .

Είκοσι έξι βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας παροπλισμού. Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στις ΗΠΑ είναι σχεδιασμένοι αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος, είπε ο Burnell στο CNBC.

Σε έναν τέτοιο αντιδραστήρα το καύσιμο ουράνιο-235 τροφοδοτεί μια αντίδραση σχάσης, όπου ο πυρήνας ενός ατόμου διασπάται σε μικρότερους πυρήνες και απελευθερώνει ενέργεια. Η ενέργεια θερμαίνει το νερό, δημιουργώντας ατμό που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία μιας γεννήτριας και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αντίδραση πυρηνικής σχάσης αφήνει απόβλητα, τα οποία είναι ραδιενεργά και πρέπει να αποθηκεύονται προσεκτικά. Υπάρχουν περίπου 80.000 μετρικοί τόνοι χρησιμοποιημένου καυσίμου από πυρηνικούς αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο υπάρχων πυρηνικός στόλος παράγει περίπου επιπλέον 2.000 τόνους χρησιμοποιημένου καυσίμου κάθε χρόνο, είπε ο Gehin στο CNBC.

Αναφερόμενος στην τεχνολογία που ήδη υπάρχει ο Gehin είπε στο CNBC. «Έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνει. Το κόλπο θα ήταν να πάει σε εμπορική κλίμακα για να διασφαλιστεί ότι θα γίνει οικονομικά. Είναι πολύ ασφαλής τεχνολογία. Όλη η βάση για την τεχνολογία έχει αποδειχθεί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή