
Η πρώτη – πανελλαδικά – εγκατάσταση επιτραπέζιου σταφυλιού της ποικιλίας ACS V 01 «Pristine» πραγματοποιήθηκε στον αμπελώνα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και συγκεκριμένα στην Τέρπυλλο.
Ειδικότερα, η εγκατάσταση της προαναφερόμενης ποικιλίας έγινε από την ομάδα παραγωγών «Μακεδονικοί Αμπελώνες» σε 25 στρέμματα, με την προοπτική να εγκατασταθούν περισσότερα από 500 στρέμματα στην εν λόγω περιοχή.
Η πολλά υποσχόμενη – για τον ελληνικό αμπελώνα – ποικιλία πήρε την έγκριση του γραφείου φυτικών ποικιλιών (CPVO) της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβριο του 2021, έξι χρόνια μετά την κατάθεση αίτησης για έγκριση στην Ισπανία.
Τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας
Πρόκειται για λευκή, άσπερμη ποικιλία, που «γεννήθηκε» μετά από πολλές διασταυρώσεις και από τις ποικιλίες Red Glob και Crimson SDLS, το 1992, στην περιοχή του San Joaquin της κεντρικής Καλιφόρνιας.
Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της νέας ποικιλίας έχουν κοινά χαρακτηριστικά μ’ αυτά της ποικιλίας Thompson Seedless που καλλιεργείται, κυρίως στην Πελοπόννησο. Διαφοροποιείται από την Thompson στην περίοδο ωρίμανσης που οριοθετείται για τη νέα ποικιλία τον Οκτώβριο, την πολύ καλή μετασυλλεκτική της συμπεριφορά, καθώς και στα γευστικά της χαρακτηριστικά που «ξεκινούν» με γεύσης βανίλιας στο ξεκίνημα και «κλείνουν» με τα αρώματα μήλου.
Τα χαρακτηριστικά αυτά – σε συνδυασμό με την υποδειγματική τραγανότητα που χαρακτηρίζει την ποικιλία – την κατατάσσουν στις πρώτες προτεραιότητες των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, τα οποία προμηθεύονταν τα σταφύλια μόνο από χώρες εκτός Ε.Ε.
Από το 2021 κι έπειτα από την έγκριση που πήρε η ποικιλία για να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό αμπελώνα, θα μπορούν, πλέον, οι Ευρωπαίοι αμπελοκαλλιεργητές να την καλλιεργήσουν, αφού πρώτα εξασφαλίσουν και τα δικαιώματα από τον κάτοχο της πατέντας.
«Αναμένουμε τα επόμενα χρόνια τα αποτελέσματα της ελπιδοφόρας αυτής προσπάθειας, που μπορεί να προσθέσει ξανά την ελληνική ετικέτα παραγωγής στα ράφια της ευρωπαϊκής αγοράς» δηλώνει σχετικά ο aντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, συγχαίροντας τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς για την συστηματική τους εργασία και προσπάθεια η οποία οδηγεί σε εξαιρετικά αποτελέσματα, καθώς και την ομάδα παραγωγών «Μακεδονικοί Αμπελώνες» που προέβη στο συγκεκριμένο «εγχείρημα».


Latest News

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ