«Από σταγόνα σε χείμαρρο». Με αυτή τη φράση ξεκινά η Citi την ανάλυσή της αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν τα «δεινά του Τζόνσον» στις προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, με αφορμή την πρόταση μομφής σε βάρος του, η ψηφοφορία για την οποία θα διεξαχθεί απόψε.

Οι αναλυτές της Citi υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός-κλειδί είναι το 180: αυτός είναι ο αριθμός των βουλευτών που θα έπρεπε να ψηφίσουν κατά του Τζόνσον για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας, ενώ προς το παρόν, 43 έχουν εκφράσει δημόσια τις αμφιβολίες τους για το πρόσωπό του.

Υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις

«Η πρόκληση για τον Τζόνσον παραμένει η κακή του απόδοση στις δημοσκοπήσεις. Μεγάλο μέρος του Τύπου κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου το Σαββατοκύριακο σημείωσε ότι ο Τζόνσον αποδοκιμάστηκε σε διαδοχικές δημόσιες εμφανίσεις» αναφέρει η έκθεση, η οποία επικαλείται και μια δημοσκόπηση της JL Partners, η οποία τοποθετεί τους Συντηρητικούς 20 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τους Εργατικούς στις ενδιάμεσες εκλογές του Γουέικφιλντ. Μάλιστα, ως βασικός λόγος για την υποστήριξη των Εργατικών προβάλλεται η αποστροφή προς τον Τζόνσον.

Η Citi τονίζει ότι αν και τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να επιβιώσει, αυτό που μένει να διαφανεί είναι αν θα υπάρξουν πιθανές παραιτήσεις του υπουργικού συμβουλίου.

«Μια επιτυχής ψηφοφορία δυσπιστίας θα προκαλούσε μια κούρσα διαδοχής. Εδώ οι υποψήφιοι αποκλείονται σε διαδοχικούς γύρους ψηφοφορίας μεταξύ των βουλευτών, με τους δύο τελευταίους να τίθενται στη συνέχεια στα μέλη. Οι πιο πιθανοί υποψήφιοι κατά την άποψή μας είναι οι Penny Mordaunt, Liz Truss, Rishi Sunak, Jeremy Hunt, Tom Tugendhat και Ben Wallace. Βλέπουμε τους Truss, Sunak και Hunt ως φαβορί. Εάν η ψηφοφορία αποτύχει, τότε ο Πρωθυπουργός απολαμβάνει μια περίοδο χάριτος 12 μηνών κατά την οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ξανά – τουλάχιστον όσο παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες κανόνες», αναφέρουν οι αναλυτές της Citi.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Ωστόσο, η Citi υπογραμμίζει ότι τα γεγονότα αυτά δεν θα οδηγήσουν σε αλλαγή του παιχνιδιού για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, ούτε για τα επιτόκια.  Και τονίζουν ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες παραμένει απίθανη κατά την άποψή τους.

«Μια προσωπικότητα όπως ο ο Hunt ή ο Sunak μπορεί να μειώσει ορισμένους από τους κινδύνους γύρω από το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, αν και η σύνθεση του Συντηρητικού Κοινοβουλευτικού Κόμματος μαζί με την πίεση από το DUP περιορίζει το περιθώριο για μια ευρύτερη αλλαγή προσέγγισης» αναφέρει η έκθεση, επισημαίνοντας ότι δημοσιονομικά ουδείς από τους δύο μπορεί να αλλάξει την προοπτική.

Ένας νέος ηγέτης – ειδικά από τη δεξιά – μπορεί να επιλέξει να προχωρήσει σε φορολογικές περικοπές στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, γεγονός που σύμφωνα με τη Citi μπορεί να οδηγήσει σε πιο επιθετική νομισματική πολιτική: «Αν και σε σύγκριση με την τρέχουσα τροχιά, βλέπουμε ότι το περιθώριο είναι περιορισμένο» αναφέρουν.

Ομοίως, εάν ο Τζόνσον επιβιώσει, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μήνες ανοιχτής εξέγερσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή