Έναν νέο τρόπο προκειμένου να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις που την εμποδίζουν να εξυπηρετεί τις πληρωμές της για ομόλογα σε δολάρια, μελετά η Ρωσία.

Η χώρα είναι εκτεθειμένη σε μια ιστορική χρεοκοπία αφότου το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα επέτρεψε τη λήξη μιας βασικής εξαίρεσης από τις κυρώσεις . Το waiver επέτρεψε στη Ρωσία να επεξεργάζεται πληρωμές σε ξένους κατόχους ομολόγων σε δολάρια μέσω αμερικανικών και διεθνών τραπεζών, αποφεύγοντας έτσι τη χρεοκοπία.

Από ρούβλια σε σκληρό νόμισμα

Όπως δημοσιεύει το CNBC, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ φέρεται να είπε στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti τη Δευτέρα ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα εξωτερικά χρέη σε ρούβλια, αλλά οι ξένοι κάτοχοι ευρωομολόγων θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια και σε σκληρό νόμισμα σε ρωσικές τράπεζες για να λαμβάνουν τις πληρωμές.

«Όπως συμβαίνει με την πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρούβλια: πιστώνουμε ξένο νόμισμα, εδώ ανταλλάσσεται με ρούβλια για λογαριασμό (του αγοραστή φυσικού αερίου) και έτσι γίνεται η πληρωμή», είπε.

Είπε μάλιστα, ότι ο μηχανισμός διακανονισμού θα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση, και θα διοχετεύεται μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου Διακανονισμού της Ρωσίας (NSD)Το NSD, σε αντίθεση με άλλα μεγάλα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δεν υπόκειται επί του παρόντος σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις στο NSD, το οποίο προοριζόταν να διεκπεραιώσει τις πληρωμές των ομολόγων, περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα για τη Ρωσία.

Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών έστειλε πληρωμές τόκων 100 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο ευρωομόλογα, σε ρούβλια στον εγχώριο αποθετήριο, αλλά εάν τα χρήματα δεν βρουν το δρόμο τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατόχων ομολόγων στο εξωτερικό, αυτό μπορεί να συνιστά αθέτηση υποχρεώσεων.

Περίοδος χάριτος

Οι πληρωμές έχουν μία περίοδο χάριτος 30 ημερών, μετά την οποία η Ρωσία θα αθετήσει το χρέος της σε ξένο νόμισμα για πρώτη φορά μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι έχει άφθονα μετρητά να πληρώσει.

Άλλες πληρωμές 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρέπει να καταβληθούν πριν από το τέλος του έτους, αν και ορισμένα από τα ομόλογα που εκδόθηκαν μετά το 2014 επιτρέπεται να πληρωθούν σε ρούβλια ή άλλα εναλλακτικά νομίσματα, σύμφωνα με τα συμβόλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή