Μειώνονται τα κάποτε άφθονα αποθέματα αλκοόλ ξένης προέλευσης στη Ρωσία, 100 μέρες μετά από την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Συγνώμη, αυτό ήταν το τελευταίο μπουκάλι τσέχικης μπύρας που είχαμε», λέει ένας σερβιτόρος σε εστιατόριο στο κέντρο της Μόσχας, ένα μήνα μετά τις σαρωτικές κυρώσεις που επέβαλε η  Δύση. «Ορισμένες παμπ συσσώρευσαν μεγάλα αποθέματα όταν όλα ξεκίνησαν. Όμως, από όσο γνωρίζω, δεν έχουν γίνει νέες παραγγελίας και δεν έχουν βεβαιωθεί  νέες παραδόσεις μετά από τις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Αλεξάντρ Σκίρπκιν, ο οποίος διαχειρίζεται δύο μπαρ στη Μόσχα.

Πολλές ξένες εταιρείες εγκατέλειψαν τη Ρωσία και το θάλασσιο εμπόριο έχει πέσει κατακόρυφα, πιέζοντας την οικονομία και επηρεάζοντας τις συνήθειες των Ρώσων που έχουν συνηθίσει σε μια πλούσια επιλογή ξένων αλκοολούχων ποτών.

«Η κατάσταση για τους λάτρεις της μπύρας είναι δύσκολη», εξηγεί ο Αντόν, θαμώνας που εργάζεται στον τομέα της πληροφορικής στη Μόσχα. «Υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο στις εισαγωγές μπύρας αλλά ακόμη στις εισαγωγές λυκίσκου», πρόσθεσε.

Τα προβλήματα στην παραγωγή αλλά και στην εισαγωγή μπύρας

Οι ρωσικές ζυθοποιίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πρώτων υλών, όπως είναι ο λυκίσκος. «Οι δυσκολίες στην αποστολή χρημάτων στους προμηθευτές στην Ευρώπη και στην Αμερική, καθώς και η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, είναι πλέον τα δύο πιο δύσκολα ζητήματα», σύμφωνα με την ένωση παραγωγών μπύρας της Ρωσίας.

Οι μεγαλύτερες ξένες εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των τριών κορυφαίων MSC, Maersk, CMA CGM – ανέστειλαν προσωρινά τις αποστολές φορτίων από και προς τη Ρωσία, ενώ οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε φορτηγά οχήματα που είναι ταξινομημένα σε αυτές τις χώρες.

Δεν υπάρχει πια Guinness

«Δεν υπάρχει πια Guinness και δεν θα επιστρέψει, τουλάχιστον άμεσα», λέει ο μπάρμαν στο White Hart, μια μεγάλη αγγλικού τύπου παμπ στο κέντρο της Μόσχας. Στο παρελθόν πουλούσε την μαύρη μπύρα για 690 ρούβλια (10,83 δολάρια) ανά πίντα.

Η Diageo, η οποία παράγει τη βότκα Smirnoff και Guinness, ξεκίνησε τη δική της διανομή στη Ρωσία το 2006 και είχε τεράστιες  προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα. Το Μάρτιο όμως ανέστειλε όλες τις εξαγωγές στη Ρωσία καθώς και την τοπική παραγωγή μπύρας.

Η Guinness, που έχει διάρκεια ζωής ενός έτους όταν αποθηκεύεται σε βαρέλια, είναι ακόμα διαθέσιμη σε δύο παμπ στο κέντρο της Μόσχας και οι μπάρμαν εξηγούν ότι πλέον πωλούν τα αποθέματα με ελάχιστες ελπίδες αναπλήρωσης τους.

Αποθέματα ξένου αλκοόλ για μισό χρόνο

«Έχουμε αποθέματα που θα επαρκούν για μισό χρόνο», δήλωσε  εκπρόσωπος της εταιρείας που εισάγει τη μπύρα Nice Beer. Το σκληρό αλκοόλ ξένης παραγωγής κινδυνεύει επίσης να γίνει σπάνιο. Οι αποθήκες είναι σχεδόν άδειες και τα εστιατόρια πουλούν πλέον τα αποθέματα τους, σύμφωνα με τον Σεργκέι Μιρόνοφ, που δραστηριοποείται στο χώρο της εστίασης στη Μόσχα.

Καθώς οι ροές ξένων οινοπνευματωδών ποτών στερεύουν, τα μπαρ και τα καταστήματα εξετάζουν το ενδεχόμενο ντόπιας παραγωγής ποτών. «Ξεκινήσαμε να αναζητούμε εγχώριες εναλλακτικές για τις ξένες μπύρες και, ως αποτέλεσμα, η επιλογή έχει αλλάξει δραστικά. Το εισαγόμενο αλκοόλ είναι πλέον 20-50% πιο ακριβό, ενώ οι τοπικές μπύρες είναι φθηνότερες από τις εισαγόμενες, αν συγκριθούν με τις τιμές που είχαν στις 24   24 Φεβρουαρίου», καταλήγουν παράγοντες της αγοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή