«100-80-100». Αυτό είναι το μοτίβο το οποίο σφραγίζει τη μεγαλύτερη «πιλοτική» δοκιμή που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής αναφορικά με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και ξεκίνησε σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδιάζεται να διαρκέσει για τους επόμενους έξι μήνες, με τη συμμετοχή περισσότερων των 3.300 εργαζομένων από 70 επιχειρήσεις.

Η… μετάφρασή του είναι σχετικά απλή: 100% αποδοχές, για το 80% του χρόνου εργασίας, αλλά με διατήρηση του 100% της παραγωγικότητας των συμμετεχόντων. Με άλλα λόγια: Προσφέροντας κίνητρο την σημαντική αύξηση του ελεύθερου χρόνου χωρίς επιπτώσεις στην αμοιβή, οι επιχειρήσεις ζητούν εντατικοποίηση της εργασίας, έτσι ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητά της και να παράγεται το ίδιο προϊόν – είτε πρόκειται για αγαθό είτε για υπηρεσία.

Μια «ιστορική δοκιμή»

«Καθώς εξερχόμαστε από την περίοδο της πανδημίας, ολοένα περισσότερες επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι το νέο μέτωπο του ανταγωνισμού είναι η ποιότητα ζωής, όπως επίσης και το γεγονός ότι η μείωση των ωρών εργασίας με επικέντρωση στην παραγωγή αποτελεί το όχημα για να αποκτήσουν (οι εταιρείες) ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τζο Ο’Κόνορ, διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού «4 Day Week Global», που πρωταγωνιστεί στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Για «ιστορική δοκιμή» έκανε λόγο μιλώντας στην Guardian η Τζούλιετ Σορ, καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Boston College και από τους επικεφαλής επιστήμονες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Θα αναλύσουμε πώς οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στο καθεστώς που τους προσφέρει μία επιπλέον ημέρα χωρίς δουλειά, όσον αφορά στο στρες και την κόπωση, την ικανοποίησή τους από τη δουλειά και τη ζωή τους, την υγεία, τον ύπνο, την αξιοποίηση της ενεργητικότητάς τους, τα ταξίδια και πολλές άλλες πλευρές της ζωής τους», τόνισε.

Η ίδια πρόσθεσε πως «η εργάσιμη εβδομάδα των τεσσάρων ημερών αντιμετωπίζεται σε γενικές γραμμές ως μια πολιτική που αποφέρει τριπλό μέρισμα – βοηθώντας τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις, αλλά και το κλίμα». «Οι προσπάθειές μας θα τα διερευνήσουν και τα τρία σε βάθος», κατέληξε.

Αυτό χρειάζεται ο 21ος αιώνας

«Η συνταγή του 20ου αιώνα για εργάσιμη εβδομάδα πέντε ημερών δεν ταιριάζει πλέον με τον βέλτιστο τρόπο στις επιχειρήσεις του 21ου αιώνα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, χωρίς μεταβολή στις αποδοχές και τα επιδόματα και προνόμια, θα δημιουργήσει ένα πιο ευτυχές εργατικό δυναμικό και θα έχει μια εξίσου θετική επίπτωση στην παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης, στην εμπειρία που θα βιώνουν οι πελάτες και στην κοινωνική μας αποστολή», δήλωσε από την πλευρά του ο Εντ Σίγκελ, CEO της Charity Bank, η οποία συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...