Έπειτα από περίπου 27 χρόνια στο… συρτάρι, η ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας βρίσκεται σε ρότα υλοποίησης. Χθες, ένα εξάμηνο μετά την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα τεύχη δημοπράτησης «πέρασαν» από το δημοτικό συμβούλιου του Δήμου Αθηναίων και το επόμενο διάστημα  αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Το έργο, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ, έχει κατασκευαστικό… ορίζοντα 10 μηνών. Αποτελεί δε, «πυρήνα» του παλαιού σχεδίου ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας που ουσιαστικά άρχισε να υλοποιείται το 1995 οπότε ιδρύθηκε η Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας (ΕΑΧΑ). Ωστόσο, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αν και έγιναν προσπάθειες (τουλάχιστον σε επίπεδο σχεδιασμού και εξαγγελιών) και αργότερα, το 2010, το 2013 και το 2017. Έτσι, στα μέσα του 2020, μεσούσης της πανδημίας και της ανάγκης των πολιτών για ελεύθερους χώρους, ο Δήμος Αθηναίων το επανέφερε στο προσκήνιο με το σχέδιο υλοποίησης του νέου Μεγάλου Περιπάτου.

Πεζόδρομος

Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης η Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας θα μετατραπεί σε πεζόδρομο, ώστε να διαμορφωθεί ένας ευρύς κοινόχρηστος χώρος που θα ενοποιεί τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου με το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο και θα ολοκληρώνει τον αρχαιολογικό περίπατο από τον Κεραμεικό ως το Παναθηναϊκό Στάδιο. Το όριο της μελέτης εκτείνεται από τη συμβολή της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας με τη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου και τη Λεωφόρου Αρδηττού μέχρι τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Αμαλίας, συμπεριλαμβανομένου του χώρου που περιβάλει την πύλη του Αδριανού.

Από την απαγόρευση της κυκλοφορίας θα εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και της τροφοδοσίας, τα ειδικά οχήματα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης, η μελέτη προτείνει να μην προβλεφθεί ξεχωριστός ποδηλατόδρομος, όπως συμβαίνει και στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου.

Ξεκινά το πρόγραμμα «Πρόσοψη»

Πέρα από το έργο ανάπλασης της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε  ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνα ΑΕ» κ. Χρόνης Ακριτίδης μιλώντας στο 5ο  συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022, που ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες του, εντός του Ιουνίου, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο, εδώ και μια διετία, πρόγραμμα “Πρόσοψη” για τις ανακαινίσεις των προσόψεων ιδιωτικών κτιρίων, προϋπολογισμού 1,5 με 2 εκατ. ευρώ.

«Είναι ένα “έξυπνο” πρόγραμμα γιατί η πολιτεία επιδοτεί την ανακαίνιση μιας πολυκατοικίας», επεσήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα έργα θα φέρουν «δουλειές σε ιδιώτες,  έσοδα στο Δημόσιο ενώ παράλληλα θα αποκαθιστούν την όψη της πόλης, με τους πολίτες να επωφελούνται». Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τα όσα έχουν έως σήμερα ανακοινωθεί, θα δίνει διάφορα κίνητρα στους ιδιοκτήτες, όπως δωρεάν έκδοση οικοδομικών αδειών ή επίβλεψη των έργων και κάλυψη μέρους του κόστους των εργασιών. Επίσης, ο κ. Ακριτίδης προανήγγειλε την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε κτίρια της Αθήνας, προκειμένου να στηριχθούν κυρίως τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά.

Το 2025 έτοιμες οι αναπλάσεις

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αστικών & Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως του Δήμου Αθηναίων κ. Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο του 2025 θα είναι έτοιμες οι αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχουν προϋπολογιστεί περί τα 110 εκατομμύρια ευρώ για τις απαιτούμενες αναπλάσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο κ. Αξιώτης αναφέρθηκε στις γραφειοκρατικές δυσκολίες που καθυστερούν τις  αστικές αναπλάσεις  τονίζοντας ότι «για την υλοποίηση ενός έργου, από την σύλληψή του έως  την ολοκλήρωσή του περνούν συνήθως 3,5-4 χρόνια». Όπως είπε δεν είναι τυχαίο ότι με μια δεκαετή καθυστέρηση δρομολογήθηκαν έργα αναπλάσεων σε 127 γειτονιές της Αθήνας,  συντηρήσεις  σχολικών μονάδων,  μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις όπως αυτές της πλατείας Συντάγματος, της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου κ.ά..

Όσο για την πολυαναμενόμενη Β’ φάση της μεγάλης ανάπλασης στον Φαληρικό Όρμο, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης μιλώντας στο συνέδριο δεσμεύθηκε ότι θα ξεκινήσει σύντομα, δίχως να προσδιορίσει το πότε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κατασκευές