Πιστός στην παράδοση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ο Μπιλ Γκέιτς δημοσίευσε μια λίστα με τα βιβλία τα οποία πρέπει να διαβάσουμε στην παραλία.

Ο δισεκατομμυριούχος βιβλιόφιλος και συνιδρυτής της Microsoft επιστρέφει με την τελευταία του λίστα με προτάσεις ανάγνωσης – αυτή τη φορά, με πέντε νέους τίτλους για την καλοκαιρινή σεζόν. Και, όπως παραδέχεται ο Γκέιτς σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιό του Gates Notes , η φετινή λίστα εμφανίζεται ως «αρκετά βαριά για διάβασμα στις διακοπές».

Βαριά αναγνώσματα

«Υπάρχουν βιβλία εδώ για την ισότητα των φύλων, την πολιτική πόλωση, την κλιματική αλλαγή και τη σκληρή αλήθεια ότι η ζωή δεν πηγαίνει ποτέ όπως νομίζουν οι νέοι», γράφει ο Γκέιτς.
Αν και παραδέχεται ότι αυτά δεν ακούγονται και τόσο κατάλληλα εν μέσω θερινής ραστώνης , σημειώνει ότι δεν σημαίνει ότι είναι δύσκολο να διαβαστούν.

Διαβάστε επίσης – Οι «βιβλιοπροτάσεις» του Μπιλ Γκέιτς για την εορταστική περίοδο

Από τον αρθρογράφο των New York Times Έζρα Κλάιν μέχρι τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Κιμ Στάνλεϊ Ρόμπινσον, ο Γκέιτς γράφει ότι οι συγγραφείς των τελευταίων επιλογών του είναι όλοι «σε θέση να πάρουν ένα βαρετό θέμα και να το κάνουν συναρπαστικό χωρίς να θυσιάζουν καμία πολυπλοκότητα».

Ακολουθεί η λίστα με τα πέντε «εξαιρετικά βιβλία για το καλοκαίρι»:

The Power
της Naomi Alderman

Ο Γκέιτς γράφει ότι το « The Power », ένα έργο επιστημονικής φαντασίας του 2016 από τη Βρετανίδα μυθιστοριογράφο Ναόμι Άλντερμαν, του είχε προταθεί αρχικά από τη μεγαλύτερη κόρη του, Τζένιφερ.

Σύμφωνα με την υπόθεση του μυθιστορήματος , οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν ξαφνικά την ικανότητα να εκπέμπουν θανατηφόρα ηλεκτροσόκ από τα χέρια τους – με αποτέλεσμα οι γυναίκες να γίνονται το κυρίαρχο φύλο και να σχηματίζουν μια μητριαρχία. Το βιβλίο, το οποίο πραγματεύεται θέματα ισότητας και ρόλων των φύλων, κέρδισε την αποδοχή των κριτικών όταν κυκλοφόρησε, μεταξύ άλλων από τους New York Times και τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα .

«Διαβάζοντας το «The Power», απέκτησα μια πιο ισχυρή και πιο σπλαχνική αίσθηση της κακοποίησης και της αδικίας που βιώνουν πολλές γυναίκες σήμερα», γράφει ο Γκέιτς. «Και επέκτεινα την εκτίμησή μου για τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά τα θέματα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Why We’re Polarized
του Ezra Klein

Ο Γκέιτς προσπαθεί να παραμείνει «γενικά αισιόδοξος» για το μέλλον, γράφει, αλλά η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ είναι «το μόνο πράγμα που μειώνει την προοπτική μου». Αυτό ακριβώς το θέμα είναι το θέμα του « Why We’re Polarized », που γράφτηκε από τον Klein, πολιτικό αναλυτή και συνιδρυτή του Vox.

Το βιβλίο του Klein προσεγγίζει τους πολιτικούς διαχωρισμούς της Αμερικής από ψυχολογική σκοπιά, υποστηρίζοντας ότι οι ομάδες με τις οποίες αυτοπροσδιορίζονται οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων – διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στο πώς λαμβάνουν αποφάσεις και βλέπουν τον κόσμο.

«Αν θέλετε να καταλάβετε τι συμβαίνει με την πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή, αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να πάρετε», γράφει ο Γκέιτς.

The Lincoln Highway: A Novel
του Amor Towles

Ο Αμερικανός μυθιστοριογράφος Amor Towles δείχνει να παγιώνεται στις λίστες ανάγνωσης του Γκέιτς: Ο δισεκατομμυριούχος συμπεριέλαβε το best seller του Towles «A Gentleman in Moscow» στη καλοκαιρινή του λίστα του 2019 και τώρα γράφει ότι του άρεσε το « The Lincoln Highway ».

Το τελευταίο έργο του Towles, που δημοσιεύτηκε πέρυσι, είναι ένα μυθιστόρημα περιπέτειας που διαδραματίζεται το 1954. Είναι η ιστορία του ταξιδιού ενός εφήβου στη χώρα με τον μικρότερο αδερφό του.

«Ο Towles εμπνέεται από τα ταξίδια των διάσημων ηρώων και φαίνεται να λέει ότι τα προσωπικά μας ταξίδια δεν είναι ποτέ τόσο γραμμικά ή προβλέψιμα όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε», γράφει ο Gates.

The Ministry for the Future
του Kim Stanley Robinson

Το « The Ministry for the Future » είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας – ή cli-fi, συντομογραφία του «climate fiction» – που δημοσιεύτηκε το 2020. Διαδραματίζεται στο εγγύς μέλλον και ακολουθεί μια φανταστική παγκόσμια οργάνωση που πρωτοστατεί σε διάφορες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Συγκεκριμένα, γράφει ότι το μυθιστόρημα του Robinson προσφέρει «πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες», ενώ εξηγεί αποτελεσματικά την επιστήμη πίσω από την κλιματική αλλαγή και εργάζεται προς «ένα εκπληκτικά ελπιδοφόρο τέλος».

How the World Really Works: The Science Behind How We Got Here and Where We’re Going
του Vaclac Smil

Ο Γκέιτς δεν συγκρατεί τον έπαινο του για το « How the World Really Works», αποκαλώντας το «άλλο ένα αριστούργημα από έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς».

Το βιβλίο είναι το πιο πρόσφατο έργο του Vaclav Smil, Τσέχο-Καναδό καθηγητή περιβαλλοντικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα. Το 2017, ο Γκέιτς έγραψε ότι είχε διαβάσει όλα τα τότε 37 δημοσιευμένα βιβλία του Σμιλ, σε θέματα που κυμαίνονται από την καθαρή ενέργεια μέχρι τη μεταποίηση και τη γεωργία. Ο Γκέιτς σκόπευε να «περιμένει τα νέα βιβλία του Smil όπως κάποιοι περιμένουν την επόμενη ταινία Star Wars», έγραψε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι