Με μια δυσοίωνη πρόβλεψη και ένα αινιγματικό… τιτίβιασμα βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας δύο από τα πλέον σημαίνοντα πρόσωπα της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής. Ο λόγος για τους Μπιλ Γκέιτς και Ίλον Μάσκ, οι οποίοι δεν σταματούν να τροφοδοτούν την παγκόσμια ειδησεογραφία. Πρόσφατα, μάλιστα, ο πρώτος έστρεψε τα βέλη του κατά του δεύτερου, λέγοντας δημόσια πως o Μασκ μπορεί να κάνει χειρότερο το Τwitter.

Ο διάσημος συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς προχώρησε σε βαρυσήμαντη δήλωση αναφορικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τη στάση που τηρούν κεντρικές τράπεζες απέναντι στον υψηλό πληθωρισμό. Οπως είπε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει τόσο πολύ τα επιτόκια δανεισμού για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία που θα πλήξουν την ανάκαμψη.

«Φοβάμαι ότι οι αρκούδες (όσοι προβλέπουν πτώση διαρκείας) σε αυτό (την προοπτική για την οικονομία) έχουν ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα που με ανησυχεί πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Γκέιτς ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων πλήττει την οικονομία επιπλέον της πανδημίας, η οποία είχε ανεβάσει ήδη πολύ το χρέος των κυβερνήσεων και έχει δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο «χρησμός» του τέταρτου πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου με προσωπική περιουσία που φθάνει στα $123 δισ. σύμφωνα με τη λίστα του Bloomberg έρχεται τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες σε αρκετές χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη τις αυξήσεις επιτοκίων, όπως η FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ) και η BoE (Τράπεζα της Αγγλίας) ενώ σε παρόμοιο μονοπάτι εισέρχεται και η ΕΚΤ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις από τον Ιούλιο. Οι αυξήσεις των επιτοκίων «τελικά θα έχουν αποτέλεσμα μια οικονομική επιβράδυνση», προέβλεψε ο Μπιλ Γκέιτς.

Οι ανησυχίες αποτυπώνονται ήδη στα αμερικανικά χρηματιστήρια, με τις τιμές των μετοχών να εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Ο κλάδος της τεχνολογίας ο οποίος τροφοδότησε την οικονομία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναπτύχθηκε σε τεράστια κλίμακα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, πλέον αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων ετών λόγω των μεγάλων πιέσεων. Από παλιές εταιρείες του χώρου μέχρι νεοσύστατες επιχειρήσεις οι πιέσεις είναι συνεχείς προκαλώντας μεταπανδημικές αναταράξεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την ψηφιακή διαφήμιση, τα ηλεκτρικά οχήματα, τη μεταφορά και άλλους τομείς, όπως δείχνουν στοιχεία της «Wall Street Journal».

«Παγώνουν» προσλήψεις. Την ίδια στιγμή, εταιρείες που δημιουργούσαν θέσεις εργασίας τα τελευταία δύο χρόνια  προσθέτοντας συλλογικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στα μισθολόγιά τους έχουν αρχίσει να παγώνουν τις προσλήψεις ή ακόμα και να απολύουν υπαλλήλους. Μάλιστα, επενδυτές λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται πούλησαν ήδη μετοχές κορυφαίων εταιρειών όπως της Netflix, του Facebook και της Amazon.com, με αποτέλεσμα αυτές να υποχωρούν περισσότερο από 30%, ξεπερνώντας κατά πολύ την πτώση του 13% που καταγράφει το ίδιο διάστημα ο δείκτης S&P 500. Οι επενδυτές δεν γνωρίζουν ακόμη εάν η επιβράδυνση είναι αυτή ή εάν πρόκειται για τα πρώτα σημάδια μιας βαθύτερης περικοπής κρίσης για τον κλάδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί