Η τεράστια εμπορική επιτυχία του «Top Gun: Maverick» φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα την οικογένεια του συγγραφέα του αρχικού άρθρου που, 36 χρόνια πριν, έδωσε την έμπνευση στην εταιρεία Paramount για το αρχικό φιλμ «Top Gun» του 1986. Έτσι σήμερα κατέθεσε αγωγή σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την αγωγή, η Paramount είχε αγοράσει τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης του άρθρου, υπό τον τίτλο «Top Guns», που είχε δημοσιεύσει ο Εχούντ Γιονάι σε άρθρο του, στο περιοδικό California, τον Μάιο του 1983 και το οποίο αναφερόταν σε ιστορίες και αερομαχίες πιλότων. Το άρθρο στάθηκε η έμπνευση για την πρώτη ταινία, το 1986, με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Μάλιστα, στους τίτλους της ταινίας είχε γίνει μνεία στον Γιονάι.

Όμως, η εταιρεία δεν προσέγγισε την οικογένεια αναφορικά με το sequel της ταινίας. Στην αγωγή τους, η χήρα και ο γιος του Γιονάι, που ζουν σήμερα στο Ισραήλ, υποστηρίζουν πως η Paramount αγνόησε το γεγονός πως τα δικαιώματα επανήλθαν στην κατοχή τους τον Ιανουάριο του 2020, με βάση την σχετική ομοσπονδιακή νομοθεσία και δεν προχώρησαν στην επαναγορά των δικαιωμάτων για να δημιουργήσουν το Maverick.

Μάλιστα, υποστηρίζουν πως είχαν στείλει σχετική επιστολή στην εταιρεία, η οποία από την μεριά της είχε ισχυριστεί πως το sequel δεν έχει καμία σύνδεση με το περιεχόμενο του άρθρου του 1983, κάτι που η οικογένεια δεν δέχεται.

Για τους λόγους αυτούς απαιτούν από το δικαστήριο να κρίνει ένοχη την Paramount για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και απαιτούν υψηλή αποζημίωση, που δεν διευκρινίζεται, καθώς και μέρος των κερδών της νέας ταινίας. Επίσης απαιτούν να σταματήσει προσωρινά η διανομή της και να στερηθεί η εταιρεία το δικαίωμα για επόμενα sequels.

Η Paramount, από την πλευρά της, σε ανακοίνωση της δήλωσε πως οι ισχυρισμοί της οικογένειας δεν έχουν καμία βάση και πως θα υπερασπιστεί τη θέση της στα δικαστήρια.

Το «Τοp Gun: Maverick» αποτελεί την μεγάλη εισπρακτική επιτυχία των ημερών στους κινηματογράφους σε όλο τον κόσμο, με επιδόσεις που συνήθως καταγράφουν τα μεγάλα blockbusters των υπερηρώων, ενώ παράλληλα έχει αποσπάσει και πολύ καλές κριτικές.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, η μεγάλη επιστροφή του Τομ Κρουζ ως Πιτ Μίτσελ και της παρέας του απέφερε 291 εκατ. δολάρια στη Βόρειο Αμερική και 548,6 εκατ. δολάρια διεθνώς. Αποτελεί δε, μακράν την πιο μεγάλη εμπορική επιτυχία για τον ίδιο τον Τομ Κρουζ, κατά την πολύχρονη καριέρα του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus