
Με μια ακτογραμμή 7.516 χιλιομέτρων η οποία εκτείνεται σε εννέα επαρχίες με συνολικό πληθυσμό 420 εκατομμυρίων, η Ινδία, σύμφωνα με τους κλιματολόγους, πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις για την παρακολούθηση ακραίων καιρικών φαινομένων και συχνότερων κυκλώνων που προκαλών ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφή σε παράκτιες περιοχές.
Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu την παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών, που γιορτάζεται την Τετάρτη, ο Ρόξι Μάθιου Κολ, κλιματολόγος στο Ινδικό Ινστιτούτο Τροπικής Μετεωρολογίας, δήλωσε ότι λόγω της θέρμανσης των ωκεανών, η συχνότητα και η ένταση των κυκλώνων έχουν αυξηθεί στην Αραβική Θάλασσα, στη δυτική ακτογραμμή της.
«Ο κόλπος της Βεγγάλης έχει γενικά περισσότερους κυκλώνες αφού τα νερά εκεί είναι πιο ζεστά. Τώρα, λόγω της θέρμανσης των ωκεανών, η συχνότητα και η ένταση των κυκλώνων έχουν αυξηθεί στην Αραβική Θάλασσα, ενώ έχουν παραμείνει σχεδόν σταθερές στον Κόλπο της Βεγγάλης», σημείωσε ο επιστήμονας.

Κατά τον Μάθιου Κολ, η συχνότητα των κυκλώνων έχει αυξηθεί κατά 50% στην Αραβική Θάλασσα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ενώ η ένταση των φαινομένων έχει επίσης αυξηθεί κατά 20% έως 40%.
Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η ινδική κυβέρνηση ενημέρωσε το κοινοβούλιο ότι συνολικά 720 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το 2016 έως τις 3 Αυγούστου 2021, λόγω των κυκλώνων.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως ενώ το σύστημα πρόβλεψης έχει βελτιωθεί, υπάρχει ανάγκη να υπάρχει ένα καλύτερο σύστημα παρακολούθησης για την παρατήρηση των υδάτων του ωκεανού. Πρόσθεσε ότι η χώρα θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις δορυφόρους για την παρακολούθηση των ανέμων πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.
Αύξηση επενδύσεων
«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε καν να παρακολουθούμε τους ανέμους του κυκλώνα κάθε φορά, μόνο το 60% του Ινδικού Ωκεανού παρακολουθείται για ανέμους. Επομένως, ακόμη και οι καλύτερες εκτιμήσεις μας για την ένταση ενός κυκλώνα είναι αποσπασματικές. Πρέπει να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας έτσι ώστε να μπορούμε τουλάχιστον να εφαρμόσουμε αυτά τα συστήματα παρατήρησης για την παρακολούθηση των ακραίων καιρικών φαινομένων», τόνισε ο επιστήμονας.
Όπως εξήγησε, δεδομένου ότι οι κυκλώνες αντλούν ενέργεια από τα ζεστά νερά, η θέρμανση των ωκεανών οδηγεί στη συχνή εμφάνισή τους με μεγαλύτερη ένταση.
«Ο αντίκτυπος της υπερθέρμανσης του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής και η επίδρασή της σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι μεγάλης συχνότητας και υψηλής έντασης τροπικοί κυκλώνες που σχηματίζονται στις παγκόσμιες λεκάνες των ωκεανών, είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία. Οι κυκλώνες υψηλής έντασης έχουν γίνει πιο συχνοί στον Βόρειο Ινδικό Ωκεανό, προκαλώντας σημαντικoύς κινδύνους στις παράκτιες περιοχές», τόνισε ο κλιματολόγος του Ινδικού Ινστιτούτου Τροπικής Μετεωρολογίας.
Ταχεία αύξηση έντασης των κυκλώνων
Υπενθύμισε ότι κυκλώνες όπως ο Tauktae (2021) και ο Fani (2019) εντάθηκαν από αδύναμοι σε ισχυρούς σε λιγότερο από 24 ώρες.
🔴 CYCLON TAUKTAE in MUMBAI!
Destructive Cyclon Tauktae in Mumbai now and it affects the city severely.
Video about #Gateway_of_India. #Tauktaecyclone #MumbaiRains#CyclonTauktae #Tauktae #BreakingNews #NewsUpdate #NewsAlert #Video #FLASH pic.twitter.com/g2L1mgGrav— loveworld (@LoveWorld_Peopl) May 17, 2021
«Αυτή η ταχεία αύξηση της έντασης των κυκλώνων είναι μια πρόκληση για την πρόβλεψη των μετεωρολόγων και επίσης για τη διαχείριση καταστροφών ώστε να υπάρξουν έγκαιρες ενέργειες από τη μεριά της πολιτείας. Η ταχεία αύξηση της έντασης ανάλογων φαινομένων λόγω των θερμότερων νερών των ωκεανών συμβαίνει τόσο στην Αραβική Θάλασσα όσο και στον Κόλπο της Βεγγάλης», είπε.
Terrifying scenes of an ONGC rig getting wrecked by the wrath of the #TauktaeCyclone . I pray for the survival of the crew members. pic.twitter.com/GfVIFC3rx1
— Harsh Goenka (@hvgoenka) May 20, 2021
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Ινδικός Ωκεανός θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό από άλλους ωκεανούς και οι περιοχές κατά μήκος των ακτών του αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
«Σε ορισμένες περιοχές του Ινδικού Ωκεανού, η μεταβολή της θερμοκρασίας της επιφάνειας κατά τον περασμένο αιώνα ήταν περίπου 1,2 έως 1,4 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η μεταβολή είναι μεγαλύτερο από τη μέση υπερθέρμανση του πλανήτη, των 1,1 βαθμών Κελσίου. Αυτός ο γρήγορος ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας σημαίνει ότι θα υπάρξουν πιο έντονα καιρικά φαινόμενα όπως κυκλώνες και ακραίες βροχοπτώσεις στις περιοχές που περιβάλλουν τον Ινδικό Ωκεανό», κατέληξε ο Μάθιου Κολ.


Latest News

Πώς ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους τα αιολικά πάρκα - Τι αναφέρει η ΔΕΗ
H ΔΕΗ έχει ήδη ολοκληρώσει το πρώτο Repowering Αιολικών Πάρκων στην Ελλάδα από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αντικαθιστώντας παλιές ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο ζωής τους με νέες

Το ΣτΕ ακυρώνει μεγάλη επένδυση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Natura
Για αδειοδότηση έργων ΑΠΕ εντός ή κοντά σε Natura το ΥΠΕΝ δεν μπορεί να αγνοεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις φορέων διαχείρισης λέει το ΣτΕ.

Περιβάλλον: Τα κοράλια απειλούνται με εξαφάνιση
Το 84% των κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου επλήγη από το χειρότερο συμβάν λεύκανσης που έχει καταγραφεί

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Ημέρα της Γης: Η ΔΕΗ επενδύει στην καθαρή ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη
Τι περιλαμβάνουν οι δεσμέυσεις του ομίλου ΔΕΗ για μείωση των άμεσων εκπομπών CO2

LG: Αποσύρεται απο επένδυση για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων
Η LG Energy Solution σε ανακοίνωσή της διευκρίνισε ότι λόγω «των συνθηκών της αγοράς και του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμφωνήσαμε να αποσυρθούμε επίσημα από το έργο Indonesia GP (Grand Package)»

Η περιφρόνηση του Τραμπ στην πράσινη ενέργεια ακυρώνει επενδύσεις 8 δισ.
Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ αναστέλλουν μαζικά επενδυτικά projects στον κλάδο

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία