Με έντονο ρυθμό συνεχίζει να ανακάμπτει ο τουρισμός. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προορισμοί υποδέχτηκαν σχεδόν τριπλάσιες διεθνείς αφίξεις το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, με την Ευρώπη να ηγείται της ανάκαμψης του κλάδου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), ο διεθνής τουρισμός σημείωσε αύξηση 182% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο-Μάρτιο 2022, με τους προορισμούς παγκοσμίως να υποδέχονται περίπου 117 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με 41 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2021 . Από τα επιπλέον 76 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις για τους πρώτους τρεις μήνες, περίπου 47 εκατομμύρια καταγράφηκαν τον Μάρτιο, γεγονός που δείχνει ότι η ανάκαμψη επιταχύνεται.
Η Ευρώπη και η Αμερική οδηγούν την ανάκαμψη
Τα στοιχεία του UNWTO δείχνουν ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, η Ευρώπη υποδέχθηκε σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες διεθνείς αφίξεις (+280%) από ό,τι το 1ο τρίμηνο του 2021, με τα αποτελέσματα να βασίζονται στην ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση. Στην Αμερική οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν (+117%) το ίδιο τρίμηνο. Ωστόσο, οι αφίξεις στην Ευρώπη και την Αμερική εξακολουθούν να είναι 43% και 46% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα.
Η Μέση Ανατολή (+132%) και η Αφρική (+96%) παρουσίασαν επίσης ισχυρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με το 2021, αλλά οι αφίξεις παρέμειναν 59% και 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα. Η Ασία και ο Ειρηνικός κατέγραψαν αύξηση 64% σε σχέση με το 2021, αλλά και πάλι, τα επίπεδα ήταν 93% κάτω από τα νούμερα του 2019, καθώς αρκετοί προορισμοί παρέμειναν κλειστοί για μη βασικά ταξίδια.
Ανά υποπεριοχή, η Ευρώπη της Καραϊβικής και της Νότιας Μεσογείου συνεχίζουν να παρουσιάζουν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάκαμψης. Και στις δύο, οι αφίξεις ανέκαμψαν σχεδόν στο 75% των επιπέδων του 2019, με ορισμένους προορισμούς να φτάνουν ή να ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ανοίγουν οι προορισμοί
Παρόλο που ο διεθνής τουρισμός παραμένει 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019, η σταδιακή ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, καθώς περισσότεροι προορισμοί χαλαρώνουν ή αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απελευθερώνεται η περιορισμένη ζήτηση. Από τις 2 Ιουνίου, 45 προορισμοί (εκ των οποίων οι 31 στην Ευρώπη) δεν είχαν σεισχύ περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19. Στην Ασία, ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών έχει αρχίσει να χαλαρώνει αυτούς τους περιορισμούς.
Οι νέες προκλήσεις
Παρά αυτές τις θετικές προοπτικές, ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον σε συνδυασμό με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία αποτελούν αρνητικό κίνδυνο για τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού. Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία φαίνεται να είχε περιορισμένο άμεσο αντίκτυπο στα συνολικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής, αν και διακόπτει τα ταξίδια στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, η σύγκρουση έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως, επιδεινώνοντας τις ήδη υψηλές τιμές του πετρελαίου και τον συνολικό πληθωρισμό και διακόπτοντας τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής για τον τουριστικό τομέα.
Τα έσοδα από τις εξαγωγές θα ανακάμψουν γρηγορότερα καθώς αυξάνονται οι δαπάνες
Το τελευταίο τεύχος του Βαρόμετρου Τουρισμού του UNWTO δείχνει επίσης ότι χάθηκαν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από έσοδα από εξαγωγές από τον διεθνή τουρισμό το 2021, που έρχονται να προστεθούν στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια που χάθηκαν τον πρώτο χρόνο της πανδημίας. Τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές από τον τουρισμό (συμπεριλαμβανομένων των εισπράξεων από τις μεταφορές επιβατών) εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 713 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2021, μια αύξηση 4% σε πραγματικούς όρους από το 2020, αλλά εξακολουθεί να είναι 61% κάτω από τα επίπεδα του 2019. Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έφτασαν τα 602 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, επίσης 4% υψηλότερα σε πραγματικούς όρους από το 2020. Η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή κατέγραψαν τα καλύτερα αποτελέσματα, με τα κέρδη να σκαρφαλώνουν περίπου στο 50% των προ-πανδημικών επιπέδων και στις δύο περιοχές.
Ωστόσο, το ποσό που δαπανάται ανά ταξίδι αυξάνεται – από ένα μέσο όρο 1.000 $ ΗΠΑ το 2019 σε 1.400 $ το 2021.
Έρχεται ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη
Ο τελευταίος Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO παρουσίασε σημαντική άνοδο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, ο δείκτης επέστρεψε στα επίπεδα του 2019, αντανακλώντας την αυξανόμενη αισιοδοξία μεταξύ των ειδικών του τουρισμού παγκοσμίως, βασιζόμενη στην ισχυρή ζήτηση, ιδίως στα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια και στις ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του UNWTO Panel of Experts, η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών του τουρισμού (83%) βλέπει καλύτερες προοπτικές για το 2022 σε σύγκριση με το 2021, εφόσον ο ιός περιορίζεται και οι προορισμοί συνεχίζουν να χαλαρώνουν ή να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, το συνεχιζόμενο κλείσιμο ορισμένων μεγάλων εξερχόμενων αγορών, κυρίως στην Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς και η αβεβαιότητα που προέρχεται από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, θα μπορούσε να καθυστερήσει την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού .
Ένας μεγαλύτερος αριθμός ειδικών (48%) βλέπει τώρα μια πιθανή επιστροφή των διεθνών αφίξεων στα επίπεδα του 2019 το 2023 (από 32% στην έρευνα του Ιανουαρίου), ενώ το ποσοστό που δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί το 2024 ή αργότερα (44%) έχει μειωθεί σε σύγκριση στην έρευνα του Ιανουαρίου (64%). Εν τω μεταξύ, μέχρι τα τέλη Απριλίου, η διεθνής εναέρια ικανότητα σε όλη την Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη, τον Βόρειο Ατλαντικό και τη Μέση Ανατολή έχει φτάσει ή πλησιάζει το 80% των επιπέδων πριν από την κρίση και η ζήτηση ακολουθεί.
Ο UNWTO αναθεώρησε τις προοπτικές του για το 2022 λόγω των ισχυρότερων από τα αναμενόμενα αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του 2022, της σημαντικής αύξησης στις κρατήσεις πτήσεων και των προοπτικών από τον Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται τώρα να φτάσουν το 55% έως 70% των επιπέδων του 2019 το 2022, ανάλογα με διάφορες περιστάσεις, όπως ο ρυθμός με τον οποίο οι προορισμοί συνεχίζουν να αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, πιθανές νέες εστίες κορωνοϊού και παγκόσμια οικονομικές συνθήκες, ιδιαίτερα ο πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας.
Latest News
«Απογειώθηκαν» τα ελληνικά αεροδρόμια το 11μηνο - Έχασε έδαφος η Μύκονος [πίνακας]
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Fraport για την επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας
Τα Aria Hotels παρουσιάζουν το Ventus di Milo στη Μήλο
Τα Aria Hotels συνεχίζουν να καινοτομούν και να επενδύουν στον τομέα της βιώσιμης φιλοξενίας και ανάπτυξης
Το «mega στόρι» της επόμενης δεκαετίας στον τουρισμό μυρίζει... κάρι
Μέχρι το 2034, οι δαπάνες των Ινδών ταξιδιωτών για ταξίδια εκτός συνόρων προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν στα 76,8 δισεκατομμύρια δολάρια
Όμιλος Λάμψα: Ανοίγει το 4ο ξενοδοχείο στην Αθήνα - Η ιστορία του ακινήτου από την εποχή της κατοχής
Ο όμιλος Λάμψα επένδυσε πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ για να το «μεταμορφώσει» από χώρο κατοικιών σε ξενοδοχείο
Παράθυρο Κεφαλογιάννη για αλλαγές στο πλαίσιο των Airbnb
Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιμέρους αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά στις μισθώσεις τύπου Airbnb
Ερχονται «χρυσές» ημέρες στον τουρισμό - Η πρόβλεψη του WTO
Οι περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη ξεπεράσει to 100% της τουριστικής ανάκαμψης, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού
Επένδυση ύψους 200 εκατ. προωθεί στο Καβούσι το Metaxa Hospitality Group
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ που εγκρίνει το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS»
Ο Μισέλ Ρουσό , νέος πρόεδρος ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της Star Alliancεe
Ο Μισελ Ρουσσώ ηγείται της στρατηγικής κατεύθυνσης της Star Alliance, η οποία απαρτίζεται από 25 αεροπορικές εταιρείες - μέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Airbnb: Επιπλέον «χαράτσι» 600 ευρώ φέρνουν τα νέα μέτρα
Έντονες είναι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)
EasyJet: Αυξάνει τα δρομολόγια της στην Αθήνα - Ο νέος στόχος για επιβάτες το 2025
Η EasyJet επανατοποθετείται στην ελληνική τουριστική αγορά ανεβάζοντας το καλοκαίρι σε 15 τον αριθμό των δρομολογίων από Αθήνα - Σενάριο και για βάση στο «Ελ. Βενιζέλος»