Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες στον κόσμο, έχουν ήδη μπει σε έναν κύκλο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου να ανακόψουν τον υψηλό πληθωρισμό, που καλπάζει με έντονους ρυθμούς. Και σύμφωνα με τους αναλυτές η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανοίξει τον χορό των αυξήσεων τον Ιούλιο.

Ωστόσο, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει την σύσφιξη της πολιτικής, κάποιοι έχουν αρχίσει να βλέπουν στο ορατό μέλλον έναν νέο κύκλο χαλάρωσης.

Όπως αναφέρει η Australian Financial Review, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο θα υποχρεωθούν να μειώσουν τα επιτόκια το 2024 μετά από μια περίοδο στασιμότητας που περιορίζει τις οικονομίες τους

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση σύσφιξης που μπορεί να προκαλέσει διορθώσεις ή καθοδικές κινήσεις σε πολλά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Ντάλιο, ιδρυτής της Bridgewater Associates LP, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.

«Μεγάλος πόνος»

«Ο πόνος γι’ αυτό θα γίνει μεγάλος και αυτό θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν την νομισματική τους πολιτική ξανά πιθανότατα κάπου κοντά στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2024».

Οι αγορές τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ σε περίπου δύο χρόνια, καθώς και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Προς το παρόν, μεγάλο μέρος της εστίασης είναι στην ταχύτητα της σύσφιξης, καθώς περισσότερες από 60 νομισματικές αρχές έχουν ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

«Είναι μια κατάσταση διαρθρωτικού πληθωρισμού που θα προκαλέσει στασιμοπληθωρισμό», είπε ο Ντάλιο στην AFR.

Σημειώνεται ότι προ ημερών η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι ακόμη και αν τελικά αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση, ο στασιμοπληθωρισμός μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια.

Επίσης, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη και είπε ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να εισέλθει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού που θυμίζει τη δεκαετία του 1970.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής