Το μυστικό της επιτυχίας του αποκάλυψε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο, τονίζοντας ότι πολύ πριν το new age γίνει  μόδα, ο ίδιος είχε υιοθετήσει μια απλή πρακτική: καθημερινό διαλογισμό.

Δύο φορές την ημέρα, ο 72χρονος δισεκατομμυριούχος κλείνει τα μάτια του και επαναλαμβάνει ένα σύντομο μάντρα στο κεφάλι του για 20 λεπτά τη φορά, λέει στο CNBC Make It . Είναι μια πρακτική γνωστή ως Transcendental Meditation (TM), την οποία ο Dalio λέει ότι υιοθέτησε το 1969 — έξι χρόνια πριν ιδρύσει το hedge fund Bridgewater Associates με έδρα το Westport του Κονέκτικατ.

Τις επόμενες πέντε δεκαετίες, ο Ντάλιο κατάφερε να μετατρέψει την Bridgewater στο μεγαλύτερο hedge fund στον κόσμο πριν παραιτηθεί από συν-CEO το 2017. Σήμερα, η Bridgewater διαχειρίζεται περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.

Από τότε που παραιτήθηκε, ο Ντάλιο νιώθει ότι η αποστολή του στη ζωή πλέον είναι να μοιραστεί ευρέως τη γνώση που βοήθησε στην επιτυχία του. Αυτό περιλαμβάνει την πρακτική του διαλογισμού, την οποία κάποτε αποκάλεσε «τον πιο σημαντικό λόγο για όποια επιτυχία είχα».

Μάλιστα ο μεγαλοεπενδυτής περιγράφει βήμα-βήμα τη διαδικασία:

Το πρώτο βήμα, είναι να βρεις έναν ήσυχο χώρο. Στη συνέχεια, καθίστε αναπαυτικά, κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε το μάντρα σας.

Στο TM, δεν μοιράζεστε το μάντρα σας — είναι μια ιδιόκτητη πρακτική όπου μαθαίνετε το προσωπικό σας μάντρα κατά τη διάρκεια ενός τετραήμερου εκπαιδευτικού μαθήματος , το οποίο μπορεί να σας κοστίσει μεταξύ 380 και 960 δολάρια. Αλλά ένα δημοφιλές παράδειγμα, λέει ο Ντάλιο, είναι η συλλαβή: “om”.

Μόλις πάρετε το μάντρα σας, «κάθεστε εκεί ήσυχοι και επαναλαμβάνετε αυτό το μάντρα ξανά και ξανά», λέει. Τελικά, η επανάληψη αντικαθιστά τις υπόλοιπες σκέψεις σας, στέλνοντάς σας σε μια υπερβατική κατάσταση.

«Είσαι ειρηνικός. Είσαι ήσυχος», λέει. «Δεν είσαι ξύπνιος, αλλά δεν κοιμάσαι».

Σε μια κανονική μέρα, ο Ντάλιο κάνει μία συνεδρία 20 λεπτών μόλις ξυπνήσει το πρωί και άλλη μία αμέσως πριν φάει το δείπνο. Ο καθένας, λέει, αισθάνεται σαν «20 λεπτά διακοπές» που απαλύνει τα άγχη και τον βάζει σε κατάσταση χαλάρωσης — δίνοντάς του τη δυνατότητα να παίρνει καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις.

Είναι πιο σημαντικό να κάνετε δύο συνεδρίες την ημέρα, λέει, από το να προσπαθείτε να τις κάνετε την ίδια ώρα κάθε μέρα. Εάν οι εργασιακές υποχρεώσεις διαταράξουν την κανονική του ρουτίνα, θα προσθέσει έναν διαλογισμό αλλού στο πρόγραμμά του για να διατηρήσει τον ρυθμό των δύο ημερησίως.

Και όσο περισσότερο το κάνετε, λέει, τόσο πιο εύκολα θα αρχίσετε να αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας πότε μπορεί να είναι απαραίτητοι οι διαλογισμοί: «Μπορείς να νιώσεις αυτό το μικρό άγχος, ή οτιδήποτε άλλο, και λες [στον εαυτό σου] , ”Ω, πρέπει να πάω για διαλογισμό.”

Έρευνα από το 2016 δείχνει ότι η εξάσκηση της ΤΜ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης. Για τον Ντάλιο, υπάρχει ένα άλλο πλεονέκτημα: «Όταν κάνεις διαλογισμό, σου έρχονται αυτές οι καταπληκτικές ιδέες».

Είναι και «υπέροχο και απογοητευτικό», εξηγεί, αφού το νόημα του διαλογισμού είναι να αφήσεις στην άκρη τις ιδέες σου και να επικεντρωθείς στο μάντρα σου. «Μερικές φορές σχεδόν θέλω να έχω ένα μολύβι και ένα χαρτί δίπλα μου», λέει. «Δεν θέλω να χάσω την ιδέα».

Η θεωρία του: Οι υπέροχες ιδέες σας χτυπούν κατά τη διάρκεια των διαλογισμών επειδή αγγίζετε το υποσυνείδητό σας, όπου η δημιουργικότητά σας τείνει να ευδοκιμεί. Το συγκρίνει με τη χαλάρωση που βιώνεις ενώ κάνεις ένα ζεστό ντους και αφήνεις τις δημιουργικές ιδέες να σου έρθουν.

«Όταν θέλεις να είσαι δημιουργικός, δεν λες ότι θα πάω να δουλέψω σκληρά και να σκεφτώ να γίνω δημιουργικός», λέει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive