Ο επικεφαλής των Ανυπότακτων ονειρεύεται τώρα τη μεγάλη ανατροπή. Αν και δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος για τις βουλευτικές, εντούτοις έχει γεμίσει τη χώρα με αφίσες καλώντας τους Γάλλους να τον ψηφίσουν «ως πρωθυπουργό», αν και στις προεδρικές εκλογές έχασε ερχόμενος τρίτος.

Αυτό που στην αρχή είχε φανεί ως ανήκουστο,  εφόσον στη Γαλλία ο πρόεδρος αποφασίζει για τον πρωθυπουργό του, αρχίζει να παίρνει σάρκα, με έναν Μελανσόν που πέτυχε το ακατόρθωτο, να ενώσει τους αριστερούς : σοσιαλιστές, οικολόγους, κομμουνιστές, με βάση το πρόγραμμά του για τη «Νέα Λαϊκή Ένωση» (Nouvelle  Union Populaire Ecologique et Sociale), με τη δύσκολη ονομασία βάσει των αρχικών, «Νιπ» ή «Νιπές».

Έτσι, ως υποψήφιος – υποτίθεται – πρωθυπουργός, συνοδεύει τους υποψηφίους της Λαϊκής Ένωσης Νιπές σε όλες τις αφίσες της χώρας. Και οι σφυγμομετρήσεις τον ενθαρρύνουν αφού η Νιπές όλο και κερδίζει ποσοστά κινούμενη γύρω στο 26%, έχοντας σε ορισμένες μάλιστα πάρει την πρώτη θέση.

Το διακύβευμα των εκλογών

Χθες το Διοικητικό Δικαστήριο αναγνώρισε τελικά τη Νιπές ως πολιτική οντότητα καθιερώνοντας έτσι και την ονομασία και κατακεραυνώνοντας τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν που ήθελε να την αποδυναμώσει, υπολογίζοντας ξεχωριστά τα ποσοστά των κομμάτων που την συνθέτουν.

Η μεγάλη πρόκληση στις βουλευτικές είναι επομένως, εάν στην περίπτωση που πλειοψηφήσει η Νιπές σε έδρες, υποχρεωθεί

ο Εμανουέλ Μακρόν να επιλέξει και συγκατοικήσει με τον Ζαν Λικ Μελανσόν, όπως παλιότερα υποχρεώθηκαν σε συγκατοικήσεις τόσο ο Φρανσουά Μιτεράν όσο και ο Ζακ  Σιράκ.

Πηγή: Deutsche Welle/ Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα