Αυξημένο κατά 0,8% ήταν το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ στην ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ, στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.


Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,4% στην ευρωζώνη και κατά 5,6% στην ΕΕ.

Αύξηση του ΑΕΠ ανά κράτος μέλος

Η Ιρλανδία (+10,8%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία (+5,2%) και τη Λετονία (+3,6%). Μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Σουηδία (-0,8%), στη Γαλλία (-0,2%) και στη Δανία (-0,1%).
Η οικονομία της Ελλάδας στο πρώτο ττίμηνο του 2022, έτρεξε με ρυθμό 7% σε ετήσια και 2,3% σε μηνιαία βάση.

Συνιστώσες του ΑΕΠ και συμβολή στην ανάπτυξη

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 0,7% στην ευρωζώνη και κατά 0,5% στην ΕΕ, οι κρατικές δαπάνες τελικής κατανάλωσης μειώθηκαν κατά 0,3% σε ευρωζώνη και ΕΕ, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 0,1% στην ευρωζώνη και κατά 0,7% στην ΕΕ.

Όσον αφορά στις εξαγωγές, αυξήθηκαν κατά 0,4% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ.

Οι δαπάνες τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών είχαν αρνητική συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. Οι συνεισφορές από τις τελικές δαπάνες του Δημοσίου ήταν αρνητικές (-0,1 π.μ. και στις δύο ζώνες). Η συμβολή του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου ήταν αμελητέα για την ευρωζώνη και θετική για την ΕΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως