Στο έργο που έχει γίνει για την απλοποίηση και βελτιστοποίηση του νομοθετικού πλαισίου χωροθέτησης και λειτουργίας των τουριστικών λιμένων της χώρας, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Ολυμπία Αναστασοπούλου, μιλώντας στα «Ποσειδώνια 2022». Η κυρια Αναστασοπούλου παρέστη σε διεθνή ναυτιλιακή έκθεση στην εκδήλωση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος – Hellenic Ports Association με τίτλο «Λιμάνια με το βλέμμα στο μέλλον: Προκλήσεις και Προοπτικές». 

 Ειδικότερα, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης επισήμανε ότι «στη χώρα μας με την πλούσια τεχνογνωσία και τους άξιους μελετητές, τεχνικούς, μάνατζερ αλλά και ναυτικούς, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθούν περαιτέρω ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη για τη χώρα» 

Παράλληλα, η κα Αναστασοπούλου υπογράμμισε ότι «στο Υπουργείο Τουρισμού αξιοποιούμε περισσότερα από 320 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), σε κρίσιμα για την τουριστική ανάπτυξη έργα, όπως η διαχείριση των προορισμών (Destination Management), ενώ προτεραιότητα δίνεται στην αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων και στα έργα που αφορούν στην προσβασιμότητα των τουριστικών προορισμών από ΑμεΑ. Δηλαδή η «μερίδα του λέοντος» από τους πόρους του ΤΑΑ που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΟΤ κατευθύνεται προς τις τουριστικές υποδομές με έμφαση στα τουριστικά λιμάνια». 

Επίσης, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης τόνισε ότι «η ψήφιση τον Απρίλιο του σχετικού θεσμικού πλαισίου για τους τουριστικούς κι όχι μόνον, λιμένες στοχεύει στο να επιταχυνθούν σημαντικά οι σχετικές διαδικασίες χωροθέτησης, παραχώρησης και αδειοδότησης με τελικό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στον τομέα των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού». 

 Ειδικότερα όπως σημειώσε η κυρία Αναστασοπούλου «μεταξύ άλλων προωθήθηκαν οι παρακάτω αλλαγές στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και αποτελεί πλέον τον Ν. 4926/22: 

• Απλοποίηση αδειοδότησης (μετάβαση σε καθεστώς έγκρισης λειτουργίας νόμου 4442/2016) 

• Θέσπιση διαδικασίας νομιμοποίησης για υφιστάμενες τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις 

• Δυνατότητα αύξησης υπό προϋποθέσεις του συντελεστή δόμησης εντός των χωροθετημένων με το Ν. 2160/1993 τουριστικών λιμένων. 

 «Πρόκειται για μια ρύθμιση που συνδυάζει την φιλοεπενδυτική κατεύθυνση του νομοσχεδίου», όπως κατέληξε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, «με την ανάληψη ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων διαδικασιών και την νόμιμη και ασφαλή λειτουργία των λιμένων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια
Πειραιάς: Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων – Αδειάζει η Αθήνα – Το αδιαχώρητο στα λιμάνια
Λιμάνια |

Το… αδιαχώρητο στο λιμάνι του Πειραιά - Κορυφώνεται η έξοδος των αδειούχων

Αυτό το τριήμερο αναμένεται να αναχωρήσουν από το λιμάνι του Πειραιά, πάνω από 100.000 επιβάτες, με προορισμούς τα νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη, τη Ρόδο, το Βόρειο Αιγαίο και τον Αργοσαρωνικό