Τεράστια προβλήματα καταγράφονται σε πολλά διεθνή αεροδρόμια της Ευρώπης καθώς οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού ενώ πλήττονται και από απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού τους. Αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός επιτείνει την ασφυξία στα αεροδρόμια και προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων.

Στη Γαλλία, το ένα τέταρτο των πτήσεων ακυρώθηκαν και δύο αεροδιάδρομοι έκλεισαν την Πέμπτη λόγω απεργίας των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Paris-Charles de Gaulle. Η αποχώρηση πολλών υπαλλήλων μιας σειράς ειδικοτήτων αναμένεται να εντείνει τα προβλήματα στο αεροδρόμιο και τις καθυστερήσεις σε δρομολόγια. Παρά το γεγονός ότι η απεργία δεν επεκτάθηκε στο αεροδρόμιο Orly, κάποιες καθυστερήσεις αναμένεται να υπάρξουν και εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ακυρώσεις πτήσεων λόγω απεργίας

Η Air France ακύρωσε 85 πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων την Πέμπτη λόγω της απεργίας, δήλωσε εκπρόσωπος. Ο γαλλικός βραχίονας της Air France-KLM διατηρεί τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων, αν και με ορισμένες αλλαγές στον προγραμματισμό.

Τα γαλλικά συνδικάτα απαιτούν την άμεση αύξηση των μισθών κατά 300 ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους. «Παρά την κυκλοφορία και τα κέρδη που επιστρέφουν, η δουλειά μας δεν αποζημιώνεται αρκετά», ανέφεραν τα συνδικάτα. «Αυτό είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η εργατική διαμάχη σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή αεροδρόμια της Ευρώπης έρχεται μετά από μια σειρά απαγορεύσεων στα αεροπορικά ταξίδια από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ολλανδία, με τη βιομηχανία του κλάδου να προσπαθεί να ανακάμψει μετά από τις περικοπές που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πάντως προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στον κλάδο των μεταφορών της Βρετανίας καθώς διαφαίνεται ότι το συνδικάτο RMT σχεδιάζει να προκηρύξει τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση στους σιδηρόδρομους αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων από τη Lufthansa

Εκατοντάδες καλοκαιρινές πτήσεις αναγκάστηκε να ακυρώσει και η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa η οποία αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Η ναυαρχίδα των γερμανικών αερομεταφορών ακύρωσε περίπου 900 εσωτερικές και ευρωπαϊκές πτήσεις μικρών αποστάσεων για τον Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων των πτήσεων της οικονομικής αεροπορικής εταιρείας Eurowings. Οι ακυρωμένες πτήσεις, οι οποίες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της τυπικής χωρητικότητας της αεροπορικής εταιρείας το Σαββατοκύριακο.

«Ολόκληρος ο κλάδος των αερομεταφορών, ειδικά στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού», ανέφερε η Lufthansa σε ανακοίνωσή της. «Αυτή η κατάσταση αφορά τα αεροδρόμια, τις υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης, τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και τις αεροπορικές εταιρείες».

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες σπεύδουν να προσθέσουν θέσεις και πτήσεις, καθώς η ζήτηση εκτοξεύεται μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά από δύο χρόνια αναταραχής. Η Lufthansa είχε προγραμματίσει για το 2022 πτήσεις με χωρητικότητα ίση με το 75% του επιπέδου του 2019, από 70% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Απεργία και στην Ιταλία

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Ιταλία καθώς οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές πραγματοποίησαν απεργία την Τετάρτη. Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ελλείψεις πληρωμάτων καμπίνας, ενώ οι εταιρείες χαμηλού κόστους ακύρωσαν πολλές πτήσεις από και προς τη χώρα την Τετάρτη.

Η EasyJet την ίδια μέρα ακύρωσε 20 πτήσεις από το αεροδρόμιο Gatwick, προς Μπολόνια, Μιλάνο, Νάπολη, Ρώμη και Βενετία.

Η Ryanair ακύρωσε 14 πτήσεις από Λονδίνο προς Μιλάνο και αρκετές πτήσεις μεταξύ Ιταλίας και αεροδρομίου Στάνστεντ.

Σε δηλώσεις τους, και οι δύο αεροπορικές εταιρείες υποσχέθηκαν να κάνουν «ό,τι μπορούν» για να ελαχιστοποιήσουν την αναστάτωση, αλλά επέμειναν ότι η απεργία είναι «εκτός του ελέγχου (τους)».

Προ των πυλών απεργίες στην Ryanair

Επτά συνδικάτα από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο και την Ισπανία έχουν από τον Μάιο προειδοποιήσει την Ryanair ότι τα πληρώματα καμπίνας της εταιρείας σε αυτές τις χώρες θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποήσεις αυτό το καλοκαίρι εάν η εργοδοσία δεν προσφέρει μια «ουσιαστική απάντηση» στα αιτήματά τους για καλύτερες συνθήκες εργασίας και για αυξήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή