Στα κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε Δημόσιο και νοικοκυριά αναφέρθηκαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε για τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας στο Δημόσιο. Στόχος η μείωση της κατανάλωσης κατά 10% άμεσα, ενώ θα ληφθούν και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης έως 30% μέχρι το 2030.

Οι τρεις άξονες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε συστηματοποίηση της προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

  • Δημιουργείται ένα ψηφιακο σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.
  • Προωθούνται άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση κατανάλωσης κατά 10% το επόμενο διάστημα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα μείωσης της τελικής ετήσιας κατανάλωσης στο δημόσιο κατά 30% μέχρι το 2030.
  • Θεσπίζονται κίνητρα στους φορείς του Δημοσίου για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ορθολογική διαχείριση των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Το σχέδιο Ηλέκτρα

Δρομολογούνται επιπλέον παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντας για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. τ.μ. κτιρίων του δημοσίου που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά.

Τα bonus

Σε ό,τι αφορά στα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει. Για όσους δεν «πιάσουν» τους στόχους ή το αμελήσουν, τότε θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, να κάνουν οικονομίες από αλλού, αφού δεν θα μπορούν αν εξοικονομήσουν από την ενέργεια.

Όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος.

Στόχος είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας 15% με 20% είπε η γγ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια