Σε long term crisis εξελίσσεται ο ενεργειακός πληθωρισμός, που στη χώρα μας είναι 50% υψηλότερος σε σχέση με την Ευρωζώνη, απειλώντας βιομηχανία και καταναλωτές.
Με τον πληθωρισμό να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και καμιά ένδειξη αποκλιμάκωσης στο ορατό μέλλον, ο κ. Ιωάννης Γιώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης, τόνισε πως «πλέον δε διακυβεύεται μόνο η ανάπτυξη αλλά η βιωσιμότητα του κλάδου τροφίμων», αναφέροντας ότι οι επιπτώσεις εν μέσω της ενεργειακής και γεωπολιτικής κρίσης αγγίζουν την παραγωγή, τη μεταποίηση και τους καταναλωτές.
Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας «δε θα κατέβει ούτε στο επόμενο τρίμηνο ή στο εξάμηνο στο βαθμό που να αλλάξει τα οικονομικά της βιομηχανίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, CEO της Ελληνικά Πετρέλαια, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΤ, τονίζοντας ότι πρόκειται για «δομικό πρόβλημα», που δεν έχει σχέση ούτε με τις αγορές ούτε με το πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως εξήγησε ο ίδιος «Η ενεργειακή κρίση είναι ένα αποτέλεσμα της απόφασης που πάρθηκε να πάμε προς πιο καθαρό περιβάλλον σε μια αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και είτε το θέλουμε είτε όχι αυτό έχει ένα κόστος. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μέχρι να φτάσουμε να καλύψουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε εικοσιτετράωρη βάση τις ανάγκες που έχουμε σαν χώρα».
«Εν τέλει το κόστος της ενέργειας θα μειωθεί αλλά όχι πολύ», σημείωσε.
Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα
Η βιομηχανία ζητά από την κυβέρνηση μείωση του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, αλλά και να συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων ενάντια στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Οι επιχειρηματίες επεσήμαναν επίσης την ανάγκη για διευκόλυνση των εισαγωγών πρώτων υλών με ταχύτερες διαδικασίες ελέγχου, την άμεση ενεργοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου για τις επενδύσεις και διευκόλυνση στην απορρόφηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ τονίστηκε πως πρέπει να υπάρξει προστασία από αθέμιτες πρακτικές και ταυτόχρονα προώθηση της εξωστρέφειας.
«Δεν είμαι αρμόδιος»
Στο αίτημα των βιομηχάνων για μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα διατροφής δεν απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, που παρίστατο στην ανοικτή εκδήλωση του Συνδέσμου, αναφέροντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα, ενώ εξέφρασε σκεπτικισμό για την απόδοση του μέτρου αυτού.
Η Κυβέρνηση προωθεί μέτρα στήριξης στο πρωτογενή τομέα που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού, ανέφερε ο υπουργός για να συμπληρώσει ότι αυτή η αποκλιμάκωση θα περάσει και στη μεταποίηση.
Latest News
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας
«Μεγάλος ασθενής» η βιομηχανία στην Ευρώπη - «Σβήνουν» χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω ενεργειακού κόστους
Η βιομηχανία στην ΕΕ αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και την Κίνα
Τι ζητά η βιομηχανία για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο - Ο Χατζημηνάς στο 4ο OT FORUM
Το ζήτημα της επαναβιομηχάνισης θα θέσει στο 4o OT FORUM ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς - Το debate με τον Τάκη Θεοδωρικάκο