Το διεθνές sell off συνέχισαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τροφοδότησαν εκ νέου τις εκτιμήσεις για επιθετική σύσφιξη της πολιτικής από τη Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 2,73% στις 31.392 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2,91% στις 3.900 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 3,52% στις 11.340 μονάδες.

Ο πληθωρισμός

Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τελικά απογοήτευσε την αγορά, καθώς διαπιστώθηκε ότι ακόμη οι πληθωριστικές πιέσεις δεν έχουν κορυφωθεί.

Και δεν έχουν κορυφωθεί καθώς η Fed προηγείται άλλων κεντρικών τραπεζών στη νομισματική της σύσφιξη, με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται πλέον οι εκτιμήσεις ότι θα χρειαστεί πιο επιθετικός ρυθμός στη συρρίκνωση του ισολογισμού της.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο ανήλθε στο 8,6%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να ανέλθει στο 8,3%. Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, ο δείκτης ανήλθε στο 6%, ένα μέγεθος που δείχνει τελικά ότι το πληθωριστικό κύμα έχει αγγίξει πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Ανησυχίες

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαιώνουν μερικούς από τους φόβους των επενδυτών αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η Lori Calvasina, επικεφαλής της στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στην RBC Capital Markets. Η μέτρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Federal Reserve φέτος. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, η οποία θεωρείται μία από τις πιο ευαίσθητες στις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, εκτινάχθηκε πάνω από το 3% σήμερα.

Πτωτικό σερί

Η σημερινή πτώση επιβεβαίωσε μία ακόμη πτωτική εβδομάδα για τη Wall Street, με τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις να καταγράφει ισχυρές απώλειες. Ο Dow ολοκλήρωσε τη 10η πτωτική του εβδομάδα στις τελευταίες 11, χάνοντας 4,6%. Ο S&P 500 και ο Nasdaq Composite σημείωσαν πτώση εβδομαδιαίως 5% και 5,6% αντίστοιχα, ολοκληρώνοντας την ένατη χαμένη εβδομάδα στις 10 τελευταίες.

Το sell-off ήταν ευρύ, με σχεδόν κάθε μετοχή του Dow 30 να κλείνει στο κόκκινο. Επίσης, οι μετοχές της τεχνολογίας είναι υπό πίεση καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να προστατευτούν από τα υψηλότερα επιτόκια και μια πιθανή ύφεση. Η Apple σημείωσε πτώση 2,9%, ενώ η Microsoft υποχώρησε περισσότερο από 3%. Η Salesforce βυθίστηκε κατα 4% και η Amazon κατά 5%.

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού

Ισχυροί ήταν και οι κλυδωνισμοί στις αγορές ομολόγων σήμερα, με τους επενδυτές να ενσωματώνουν ένα σημαντικό premium κινδύνου στους τίτλους, λόγω της πολύ σημαντικής πιθανότητας να διολισθήσει η αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

Το επιτόκιο των 2ετών ομολόγων αυξήθηκαν περισσότερο από 24 μονάδες βάσης στο 3,063%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο του από το 2008. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε επίσης απότομα, στα επίπεδα του 3,16%.

Η άνοδος των αμερικανικών αποδόσεων ακολούθησε την άνοδο και των ευρωπαϊκών αποδόσεων, ειδικά των ιταλικών. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έφτασε έως και το 3,78%, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο του από το 2018. Στον αντίποδα, το γερμανικό 10ετές μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης, στο 1,4%.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ενώ προανήγγειλε και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street