Το selloff που παρατηρείται στις πιο αδύναμες αγορές ομολόγων της Ευρώπης δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης, ενισχύοντας έτσι τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα να ανοίξει τα χαρτιά της και να καταστήσει σαφές πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το μεγάλο χάσμα που παρατηρείται στο κόστος δανεισμού.

Το χάσμα αποδόσεων μεταξύ των 10ετών ιταλικών ομολόγων και των ομολόγων τους στη Γερμανία διευρύνθηκε για τρίτη ημέρα στις 226 μονάδες βάσης, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020. Την ίδια ώρα το spread του ελληνικού ομολόγου έχει ανέλθει πάνω από τις 290 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης – Ομόλογα: Οι αγορές δεν… πίστεψαν τη Λαγκάρντ

Το επικίνδυνο spread

Το ιταλικό spread πλησιάζει τις 250 μονάδες βάσης, ένα όριο το οποίο θεωρείται ότι εισάγει στην «ζώνη κινδύνου» που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την άμεση δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε την αποφασιστικότητα των αξιωματούχων να σταματήσουν τον λεγόμενο κατακερματισμό εντός της ευρωζώνης την Πέμπτη, καθώς εξέθετε τα σχέδιά της για μια σειρά αυξήσεων στα επιτόκια που ξεκινούν τον Ιούλιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν την Πέμπτη και οι δηλώσει του Γάλλου Κεντρικού Τραπεζίτη Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Κανένα νέο εργαλείο

Ωστόσο παρά τις δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, δεν προανήγγειλαν οποιοδήποτε νέο εργαλείο — όπως για παράδειγμα ένα άλλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων — το οποίο ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές θεωρούν απαραίτητο για να αποτραπεί η δυσανάλογη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών στις πιο χρεωμένες οικονομίες της Μεσογείου καθώς η ΕΚΤ αρχίζει να αυξάνει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.

«Μια τέτοια ασαφής προσέγγιση για τη δημιουργία backstop στα spread σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων πρέπει πρώτα να μεταβεί σε κατάσταση κρίσης και αδικαιολόγητη διεύρυνση των περιθωρίων προτού ενεργήσει η ΕΚΤ», έγραψε ο Jorge Garayo, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Societe Generale SA.

Το ελληνικό χρέος

Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε 13 μονάδες βάσης στο 2,73%, οδεύοντας προς το υψηλότερο κλείσιμό τους από το 2014. Και όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η «καταστροφή» επεκτάθηκε και στο ελληνικό χρέος, το οποίο θεωρείται ακόμη πιο ευαίσθητο στην πολιτική της ΕΚΤ. Η απόδοση του δείκτη αναφοράς 10 ετών αυξήθηκε έως και 29 μονάδες βάσης στο 4,41%, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 2019.

Διαβάστε  επίσης – Πελαγίδης στον OT: Οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται, ότι για ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές, υπάρχει ο κίνδυνος ότι τα πιο χρεωμένα έθνη θα μπορούσαν να τεθούν υπό τόση πίεση από το αυξημένο κόστος δανεισμού που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αναθεωρήσει τη στάση της.

«Δεν έχει πολύ νόημα για την ΕΚΤ να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, να προκαλεί κατακερματισμό και μετά να εισάγει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπισή του», έγραψαν αναλυτές της Citigroup Inc.

Άνοδος σε…real time

Την ώρα που η Κριστίν Λαγκάρντ έδινε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς σημείωσε άνοδο 12 μονάδων βάσης στο 4,1%, το υψηλότερο από το 2020 και του ισπανικού 14 μονάδες στο 2,62%, σε υψηλό από το 2014, ενώ το ιταλικό 10ετός ενισχύθηκε έως και 20 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύονταν σε νέο υψηλό από τον Ιούνιο του 2014 στο 1,47%, κατά 9 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης: Λαγκάρντ: Ο υψηλός πληθωρισμός είναι η μέγιστη πρόκληση – Ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, με ευελιξία

Η απόφαση για την Ελλάδα

Όσον αφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας (PEPP), το συμβούλιο διευκρινίζει πως σκοπεύει να επανεπενδύσει τις πληρωμές κεφαλαίων από τίτλους λήξεως που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος τουλάχιστον έως το τέλος του 2024. Αυτό περιλαμβάνει και την συνέχιση της αγοράς ελληνικών ομολόγων. Συνεπώς, δημιουργεί ερωτηματικά η πρώτη αντίδραση, η οποία -αν δεν αλλάξει κάτι στην πορεία- δημιουργεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία γνωρίζεται ότι ήδη έχει μπει ένα τέλος στο φθηνό δανεισμό.

To selloff στην αγορά ομολόγων

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για ακόμα πιο επιθετική νομισματική πολιτική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, έχουν προκαλέσει ένα γενικότερο ξεπούλημα στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Lipper οι επενδυτές έβγαλαν 9,46 δισεκατομμύρια δολάρια από τα παγκόσμια ομολογιακά κεφάλαια αυτή την εβδομάδα, μετά από αγορές 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά ομόλογα είχαν καθαρές πωλήσεις 7,61 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 2,66 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα, αλλά τα ασιατικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν οριακές αγορές περίπου 90 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές