Πρωτοφανές ήταν το sell off σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αποτύπωσαν τις ανησυχίες για το ανεξέλεγκτο του πληθωρισμού, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συσφίγγει την πολιτική της, απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,7%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 4,9%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,12% στις 7.317 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 3,08% στις 13.761 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 2,69% στις 6.187 μονάδες.

Ισχυρές ήταν και οι πιέσεις στην Ιταλία, όπου ο FTSE MIB έχασε με -5,17% υποχωρώντας στις 22.547 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών να είναι στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 2,8%, ο DAX υποχώρησε κατά 4,8% ενώ και ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 4,6%.

Ανησυχίες για ύφεση

Αυτό που ανησυχεί περισσότερους τις αγορές είναι το κατά πόσο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις χωρίς να επηρεάσουν την ανάπτυξη. Μια δύσκολη εξίσωση, ειδικά όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε επίσης σημαντικά τις προσδοκίες της για τον πληθωρισμό για την ευρωζώνη και υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη.

Αλλά με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να επιμένει, τελικά ήρθε η ώρα για το πρώτο σήμα με την προαναγγελία για τον επόμενο μήνα αύξησης 0,25% στο βασικό επιτόκιο και την παράλληλη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων (πέραν της επανεπένδυσης κερδών και της ειδικής πρόβλεψης για τη συνέχιση της ειδικής μεταχείρισης των ελληνικών ομολόγων για το επόμενο διάστημα), κίνηση που προκάλεσε σήμερα ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε σήμερα ότι είναι πλέον ικανοποιημένη που οι τραπεζικοί γίγαντες της Βρετανίας δεν είναι πλέον «πολύ μεγάλοι για να αποτύχουν», μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια για την μείωση του κινδύνου του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον απόηχο των προγραμμάτων διάσωσης του 2007-09.

Στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η ιταλική Banco BPM υποχώρησε 11,8%, οδηγώντας σε ευρεία πτώση για τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης. Οι μετοχές των UniCredit και Intesa Sanpaolo έχασαν πάνω από 7%, ενώ η Credit Suisse έκλεισε κατά 5,7% χαμηλότερα, αφού η State Street απέρριψε τις φήμες ότι εξετάζει την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας.

Στον αντίποδα, η Just Eat Takeaway ανέβηκε 5,3% αφού το Bloomberg News ανέφερε ότι η Apollo ενδιαφέρεται να εξαγοράσει τη μονάδα της στις ΗΠΑ, GrubHub.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες