Οι κορυφαίες τράπεζες της Βρετανίας θα μπορούσαν να κατεβάσουν… ρολά χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή να αναστατωθούν οι πελάτες τους, δήλωσε με εμφανή την ικανοποίησή της η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία ωστόσο διαπίστωσε ελλείψεις σε τρία μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα.

Στην πρώτη δημόσια αξιολόγηση για το πώς θα μπορούσαν να κλείσουν οι τράπεζες που καταρρέουν στη διάρκεια μιας κρίσης χωρίς τη συνδρομή των φορολογούμενων, η ΒοΕ τόνισε πως έχει επίσης εντοπίσει τομείς για περαιτέρω βελτίωση για έξι επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες με τις ελλείψεις

Οι τρεις τράπεζες που βρέθηκαν να έχουν ελλείψεις ήταν η Lloyds, η Standard Chartered και η HSBC. Και οι τρεις τους δήλωσαν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους ότι βελτιώνουν τα λεγόμενα σχέδια εξυγίανσης.

Η ΒοΕ στοχεύει να σταματήσει το φαινόμενο οι τράπεζες να είναι «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν», απαιτώντας ενδεχομένως από τους φορολογούμενους να τις διασώσουν, όπως συνέβη στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009.

Οι άλλες τράπεζες που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση, ήταν η Barclays, η Natwest, η Nationwide, η Santander UK και η Virgin Money UK.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι θα επαναλάβει την αξιολόγησή της το 2024, και θα επανεξετάζει την πρόοδο που σημειώθηκε από τις τράπεζες κάθε δύο χρόνια στη συνέχεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή