Για την καταβολή του λεγόμενου πραγματικού μισθού από τον Ιούλιο του 2023, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες επιβίωσης όλων των εργαζομένων της Sainsbury’s θα κληθούν να ψηφίσουν οι μέτοχοι του δεύτερου μεγαλύτερου λιανέμπορου στη Βρετανία, στην ετήσια συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Τον συντονισμό της κατάρτισης της πρότασης ανέλαβε τον Μάρτιο η ShareAction, η οποία δραστηριοποιείται σε ζητήματα βελτίωσης της εταιρικής συμπεριφοράς, από μία συμμαχία επενδυτών, με τη συμμετοχή των Legal & General και της Nest. Όπως ανακοίνωσε, οι διαπραγματεύσεις με τη Sainsbury’s βρίσκονται σε αδιέξοδο, ενώ η απόφαση είναι σίγουρο ότι θα τεθεί προς ψηφοφορία στη ετήσια συνέλευση της 7ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρώτη απόφαση μετόχων για τον πρώτο μισθό κάλυψης των αναγκών επιβίωσης “θα αποτελέσει ένα πραγματικό τεστ για το επενδυτικό περιβάλλον στη Βρετανία, σχετικά με την τήρηση δεσμεύσεων για το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και τη σωστή διοίκηση, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την κρίση της διαρκούς αύξησης του κόστους ζωής”.

Ο πραγματικός μισθός για την επιβίωση

Ο πραγματικός μισθός για την επιβίωση καθορίστηκε από το ίδρυμα Living Wage Foundation και υπολογίστηκε από τη δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation, ανάλογα με τα χρήματα που είναι αναγκαία για την επιβίωση των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Το ύψος του μισθού βρίσκεται κατά την τρέχουσα περίοδο στις 11,05 λίρες την ώρα (12,98 ευρώ την ώρα) στο Λονδίνο και 9,90 λίρες (11,53 ευρώ την ώρα) για την υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία. Το ύψος αυτό των αποδοχών είναι συγκρίσιμο με την υποχρεωτική δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή ωριαίου μισθού 9,50 λιρών (11,07 ευρώ).

Περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Google έχουν υπογράψει για την καταβολή του πραγματικού μισθού επιβίωσης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά τις συμφωνίες για τον καθορισμό του επιπέδου των αποδοχών των εργαζομένων, αναφορικά με τους κινδύνους ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού στο 9%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα ετών να καταγραφεί για πολύ καιρό στη βρετανική οικονομία.

Όλοι πλην των συμβασιούχων

Η ShareAction παραδέχεται ότι η Sainsbury’s καταβάλλει από το Μάιο τον μισθό επιβίωσης σε όλο το προσωπικό της που έχει άμεση εργασιακή σχέση μαζί της, αλλά δεν τον πληρώνει σε όσους συνεργάζονται μαζί της μέσω συμβάσεων, όπως το προσωπικό καθορισμού, αλλά και οι φύλακες ασφάλειας.

“Το πιο σημαντικό είναι ότι η Sainsbury’s δεν έχει προχωρήσει στην ανάληψη κάποιας δέσμευσης για την αναπροσαρμογή του πραγματικού μισθού επιβίωσης στο μέλλον. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για εμάς, αν ληφθεί υπόψη το τρέχων ποσοστό του πληθωρισμού, με τα ποσοστά αυτά να αναμένεται ότι θα αυξηθούν δραστικά, όταν θα υπολογιστούν και πάλι τον Σεπτέμβριο.”

Ένας εκπρόσωπος της Sainsbury’s δήλωσε ότι ήταν η πρώτη εταιρία από τις μεγαλύτερες στη Βρετανία που κατέβαλε τον μισθό επιβίωσης, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι από τους συμβαλλόμενους με την εταιρία πληρώνονται με περισσότερα χρήματα, από αυτά, του μισθού επιβίωσης.

“Προκειμένου να ζυγίσουμε αποτελεσματικά τις ανάγκες των πελατών μας, των συνεργατών, των προμηθευτών και των μετόχων μας, πρέπει να διατηρήσουμε το δικαίωμα της λήψης ανεξάρτητων αποφάσεων, οι οποίες δεν λαμβάνονται από ένα ξένο σώμα,” τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

«Ψηφίστε “κατά”»

Η Sainsbury’s συστήνει στους μετόχους της να ψηφίσουν κατά της απόφασης. Η εταιρία έχει ένα εργατικό δυναμικό 189.000 εργαζόμενων, καθώς είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα της Βρετανίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή